Magyarország

2013.06.14. 14:13

A szociáldemokraták szerint nem biztonságosak a tűzoltók új védőruhái

Budapest, 2013. június 14., péntek (MTI) - A Szocdemek - Magyar Szociáldemokraták Pártja szerint életveszélyben vannak a tűzoltók, mivel az új védőruháik nem elég biztonságosak.

Budapest, 2013. június 14., péntek (MTI) - A Szocdemek - Magyar Szociáldemokraták Pártja szerint életveszélyben vannak a tűzoltók, mivel az új védőruháik nem elég biztonságosak.

A szociáldemokraták pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint csütörtökön a Liszt Ferenc repülőtér katasztrófavédelmi igazgatóságának tűzszimulációs kamrában tartott gyakorlatán "ismételten bebizonyosodott, hogy több ezer tűzoltó egészsége, biztonsága lehet veszélyben".

Az országos katasztrófavédelem három tesztet tervezett végrehajtani - írták. Az elsőben az új R13-as védőruha viselője megsérült, mind a két térdén égési sérüléseket szenvedett, miközben az, aki a régi tűzoltósági védőruhát viselte épségben, egészségben elvégezte a gyakorlatot.

A második teszten a reptéren rendszeresített ruhát hasonlították össze az R13-as védőruhával. Mind a két ruha meggyulladt, de csak az R13-as védőruha viselője sérült meg. Ezek után a harmadik tesztet már nem végezték el - tették hozzá.

A párt közleményében felidézte, hogy Árok Kornél, a szociáldemokrata párt ügyvezető elnöke már május 31-én levélben fordult Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatóhoz, jelezve, hogy az új védőruha nem elég biztonságos, mégis folytatták a teszteket.

Árok Kornél most ismételten felhívta Bakondi György figyelmét, hogy az R13 típusú bevetési védőruha hővédő képessége nem megfelelő.

"Több ezer tűzoltó élete és testi épsége nem kerülhet veszélybe, amikor extrém körülmények között teljesítenek szolgálatot, és másokon segítenek" - olvasható a párt közleményben.

Árok Kornél egyúttal felkérte az OKF főigazgatóját, hogy győződjön meg személyesen is a védőruhák hőtűrő képességéről, és vegyenek részt közösen egy gyakorlaton. Árok Kornél a már rendszeresített Bristol védőruhában bármikor vállalja a tesztet, ha Bakondi György főigazgató az R13-as védőruhában vesz részt a tűzszimulációs gyakorlaton - írták a szociáldemokraták.

"Szakmai érvek, tapasztalatok, tesztek nem szólnak az új R13-as ruha mellett" - írták, hangsúlyozva, hogy "a tűzoltók védőfelszerelésének kiválasztását nem lehet gazdasági érdekek mentén megtenni".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!