Magyarország

2013.05.14. 16:41

Módosítaná a bírósági végrehajtásról szóló törvényt a KDNP

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - Csökkentené a végrehajtókat megillető behajtási jutalékot és az "elesettek" védelmében visszaszorítaná az ilyen ügyekben tapasztalható szabálytalanságokat a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításával.

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - Csökkentené a végrehajtókat megillető behajtási jutalékot és az "elesettek" védelmében visszaszorítaná az ilyen ügyekben tapasztalható szabálytalanságokat a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításával.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: azt javasolják, hogy csökkentsék a végrehajtókat megillető - jelenleg 5-10 százalékos - behajtási jutalékot. Gondot okoz a kamatterhek halmozódása, sok esetben a végrehajtók visszaélnek hatalmukkal, szabálytalanságokat követnek el, nem alkalmazzák az inkasszóra vonatkozó előírásokat és a fokozatosság elve sem érvényesül - sorolta a megoldandó problémákat.

A KDNP még a tavaszi ülésszak alatt benyújtja a témát érintő javaslatát. A módosítások - ha azokat az Országgyűlés is elfogadja - jövő januártól léphetnek életbe - jelezte az MTI kérdésére Harrach Péter.

Hozzátette: tavaly decemberben a nem fizetett, vagy késedelmesen fizetett hitelek aránya a teljes hitelállomány 27 százalékát tették ki, azaz az adósok egyharmada már három hónapja nem törlesztett; a fizetési meghagyások száma tavaly elérte a 600 ezret.

Kitért arra is, hogy a PSZÁF ajánlást adott ki a követeléskezelő cégeknek tavaly év végén, amelyben figyelmeztette őket, hogy informálniuk kell az adósokat tartozásukról, és semmiképpen sem tanúsíthatnak félrevezető és agresszív magatartást. Szerinte ez azt jelzi, hogy probléma van ezen a területen, "fosztogatják az elesetteket". Magyarországot az adósok országává tették, sokan képtelenek törleszteni; az államnak az a feladata, hogy őket megsegítse - rögzítette.

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője a részleteket ismertetve elmondta: javaslatuk a végrehajtók tevékenységének fokozottabb ellenőrzését, és az általuk elkövetett szabályszegések hatékonyabb számonkérhetőségét célozza.

A jövőben a közigazgatási tárca és a végrehajtói kamara bevonásával átfogó és rendszeres vizsgálatokat terveznek, és a feltárt súlyos, ismétlődő szabályszegés a végrehajtói tevékenység azonnali megszüntetését vonná maga után. A végrehajtóval szemben kiszabható pénzbírság 500 ezer forintról 5 millióra nőne, és az összeférhetetlenségi szabályok megsértése a jövőben nem fegyelmi eljárással, hanem a tevékenység megszüntetésével járna.

A KDNP javaslata biztosítékot adna az adósoknak arra, hogy a létfenntartásukhoz szükséges pénzösszeget a végrehajtás során ne vonják el teljes mértékben. Ez különösen a szabálytalan inkasszó esetén volt eddig jellemző - jelezte Vejkey Imre.

Szólt arról, hogy a végrehajtás során lefoglalt gépjármű használatára jogosultak körét is bővítenék azokkal, akiknél ez a mindennapi munkába járást, gyermekeik, idős, beteg családtagjaik szállítását nehezítené.

A fokozatosság elvének érvényesítése érdekében az ingatlanra történő végrehajtást csak 500 ezer forintot meghaladó követelés esetén lehetne alkalmazni. Ha a követelést zálogjog terheli, akkor ez az összeg 1 millió forint lenne.

A kormánypárti politikus kiemelte: tervezik a bírósági végrehajtás díjszabásának megváltoztatását is. Az elképzelések szerint 50 százalékos munkadíjat és költségátalányt állapítanának meg zálogjog érvényesítése, és egyetemes adóstársak ellen indult végrehajtás esetén.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!