Magyarország

2013.05.01. 13:18

Május 1. - Gyurcsány: a kormány leváltáshoz nem elég egy-két párt paktuma

Budapest, 2013. május 1., szerda (MTI) - A kormány leváltásához nem egy-két párt paktumára, hanem széles demokratikus összefogásra van szükség - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti, a Városligetben tartott május elsejei ünnepségén Gyurcsány Ferenc.

Budapest, 2013. május 1., szerda (MTI) - A kormány leváltásához nem egy-két párt paktumára, hanem széles demokratikus összefogásra van szükség - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti, a Városligetben tartott május elsejei ünnepségén Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke, aki a kormányt botrányosnak, az ellenzéket pedig teszetoszának nevezte, hangsúlyozta: nem elég megállapodni az egyéni képviselőjelöltekről, közös demokratikus ellenzéki lista kell. A politikus világossá tette, hogy nem aspirál a kormányfői posztra. Kijelentette: függetlenül attól, hogy ki kit szeret, annak kell a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjévé válnia, akinek a pártját a legtöbben támogatják."A legrosszabb Mesterházy, a legrosszabb Bajnai is jobb, mint a legjobb Orbán" - mondta.

"Én rohadtul utálom a pávatáncot. Akkor is utálom, hogyha ezt a kormány járja, akkor is utálom, hogyha ezt az ellenzék járja" - jelentette ki a DK vezetője néhány száz hallgatója előtt. Egyúttal hangsúlyozta, hogy az ellenzéki összefogás során "nem finnyáskodunk", mert az Orbán Viktorral szemben álló demokratikus sokaságban szükség van mindenkire.

Szavai szerint "nem nyaralni megyünk a Balatonra, és ehhez keresünk családi társakat". Az ellenzékben szükség van Bokrosra, Kunczéra, Fodorra, a szociáldemokratákra, Schmuckra, a DK-ra, a Szemára, a szakszervezetekre és a civilek sokaságára - mondta.

A szabad Magyarország ellenfelei nem Brüsszelben vannak, hanem a Lendvai utcában és a kormányban - folytatta. Akik szabad Magyarországot akarnak, azoknak szembe kell fordulniuk mindazzal, amit ma Orbán Viktor jelent - hangsúlyozta. A jelenlegi miniszterelnök ugyanis szembefordult a magyar történelem évszázados, haladó örökségével - tette hozzá.

A közélet botrányok sorozatából áll - folytatta Gyurcsány Ferenc. Emlékeztetett arra, hogy a Laborc-Portik-üggyel kapcsolatban a kormánypárti politikusok azt mondják, ők soha nem találkoznának bűnözőkkel. "Őszintén szólva nem tudom, hogy akkor hogyan tartanak frakcióülést" - közölte.

Oly áhítatosan tudnak beszélni a család szentségéről és hogy ezt nyomatékosítsák, "egy-két pofonnal megtoldják" - mondta a politikus, aki szerint a regnáló hatalom velejéig romlott és erkölcstelen. Mindig voltak romlott politikusok - közölte, de véleménye szerint akik ma hatalmon vannak, azok privatizálják a törvényhozást, és azért alakítják át az alkotmányos rendet, hogy ők, rokonaik és szomszédjaik gazdagodjanak.

A volt kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy nem kérnek a "szenteskedő" államhatalomból, mert a "magyar alkotmány" szerint az állam és az egyház különváltan végzi a dolgát.

Azt is leszögezte, hogy az ellenzéki pártoknak nincs okuk egyetérteni a határon túli magyarok szavazati jogával. "Ne szavazzon, ne döntsön az, aki nem visel felelősséget döntésért" - érvelt. Szavai szerint nem kell bocsánatot kérni a 2004-es népszavazásért, és nem kell bocsánatot kérni 2006 őszéért sem. 2006-ban a rendőrség - ha nem is hiba nélkül - az alkotmányos rendet védte - jelentette ki. Voltak a rend őrei, voltak tudatos bajkeverők és a bajkeverésbe véletlenül vagy szándékosan belekeveredő békés emberek - mondta.

"Nem hátrálni, nem elnézést kérni, hanem beleállni" - összegezte Gyurcsány Ferenc.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!