Magyarország

2013.05.14. 19:07

Hagyó-per - A főpolgármester-helyettes egykori irodavezető azt vallotta, nem tudott a szerződésekről

Kecskemét, 2013. május 14., kedd (MTI) - Hagyó Miklós irodájának egykori vezetője tanúkénti meghallgatásán azt mondta az egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán, hogy nem tudott a BKV Zrt. és a kommunikációs cégek közötti szerződésekről.

Kecskemét, 2013. május 14., kedd (MTI) - Hagyó Miklós irodájának egykori vezetője tanúkénti meghallgatásán azt mondta az egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán, hogy nem tudott a BKV Zrt. és a kommunikációs cégek közötti szerződésekről.

Homonnai János ügyész kérdésére az egykori irodavezető elmondta: 2006 végén Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessé történt megválasztása után kezdett dolgozni a budapesti városházán az elsőrendű vádlott irodavezetőjeként, közalkalmazotti jogviszonyban. Az iroda vezetését 2008 márciusáig tudta ellátni, ekkor az MSZP III. kerületi elnökévé választották, s ez összeférhetetlenné vált közalkalmazotti jogviszonyával. Hangsúlyozta: területrendezési szakismerettel rendelkezett, a munkájára igényt tartottak, ezért megbízási szerződéssel továbbra is dolgozott Hagyó Miklós irodájában.

A tanú azt mondta, Hagyó Miklóst akkor ismerte meg, amikor Molnár Gyula egykori MSZP-s főpolgármester-jelölt választási kampányában dolgozott.

Kérdésre válaszolva közölte: személyesen ismerte az önkormányzati cégek vezetőit. A cégek közül a BKV Zrt. volt a legfontosabb, annak vezetői a fontos ügyek miatt, az állandó sztrájkfenyegetettség következtében sűrűn voltak megbeszéléseken, bizottsági üléseken a városházán - fűzte hozzá.

Kitért arra, M. Ernő másodrendű vádlottat ismerte, ő minden héten ott ült Demszky Gábor főpolgármester kabinetjének ülésein.

Az ügyész a tanút a BKV Zrt. és az Európa Kht. közötti kommunikációs szerződésről kérdezte. A vádirat szerint az Európa Kht. vezetőjét - H. Györgyit, aki a vád időszakában az MSZP III. kerületi vezetésének volt a tagja - ő mutatta be R. Miklós nyolcadrendű vádlottnak, aki a BKV Zrt. kommunikációs vezérigazgató-helyettese volt. Az egykori irodavezető azt mondta, ez előfordulhatott, de többre nem emlékszik.

A tanú közölte, tudott arról, hogy H. Györgyi egy nagy példányszámú, ingyenes lapot szerkesztett, szavai szerint ő a "szívében" szocialista volt, de "pártatlan" volt mint újságíró.

A BKV Zrt. "sajtópályázat kiírásának havi rendszerességgel történő lebonyolítására" kötött szerződést az Európa Kht.-vel, ennek értelmében 2007 júniusától 2009 áprilisáig 13,46 millió forintot fizettek ki.

A bíróság tanúkörözést adott ki H. Györgyi ellen, mivel ő idézések ellenére nem jelent meg a bíróság előtt.

Az egykori irodavezetőt a Soda Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft. és a BKV Zrt. közötti kommunikációs szerződésekről is kérdezték, de ő azt mondta, ezekről sem tudott. Az említett kft. a "kisföldalatti luxusmetróvá történő pozicionálása", valamint a "Libegő, a Sikló és a Fogaskerekű Vasút népszerűsítése" tárgyában tanulmányokat készítette. A két tanulmányért 18 millió forintot fizetett ki a közlekedési vállalat.

A tanú azt mondta, ismerte a Soda Kft. ügyvezetőjét, K. Erikát - aki szintén tagja volt az MSZP III. kerületi vezetésének -, de a közlekedési vállalat és a kommunikációs cég közötti szerződésről nem tudott.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró csütörtökön tanúmeghallgatással folytatja a per tárgyalását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!