Magyarország

2013.04.23. 16:03

Portik-Laborc - Gálszécsy: a baloldal segítése állt a találkozók középpontjában

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) - Gálszécsy András volt titokminiszter szerint a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók leiratából egyértelműen kiderül, Portik azért ajánlott fel segítséget a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjének, mert saját érdeke is azt diktálta, hogy 2010-es választásokon a baloldal győzzön.

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) - Gálszécsy András volt titokminiszter szerint a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók leiratából egyértelműen kiderül, Portik azért ajánlott fel segítséget a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjének, mert saját érdeke is azt diktálta, hogy 2010-es választásokon a baloldal győzzön.

A volt tárca nélküli miniszter, aki a felvételek nyilvánossá tételének lehetőségét vizsgáló szakértői bizottság vezetője volt, kedden a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában beszélt erről.

A Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal a belügyminiszter utasítására.

Gálszécsy András kiemelte: a titkosszolgálat által 2008-ban rögzített hangfelvételek leirataiból meg lehet ismerni, hogy Portik mit szeretett volna elérni, és mit ajánlott cserébe. A szakértő a műsorban a második beszélgetés végére hívta fel a figyelmet, amikor "Portik Tamás, a bűnöző", Laborc és két másik ember arról beszélget, Portik milyen segítséget tud adni ahhoz, hogy a 2010-es választásokat is a baloldal nyerje, és Laborc ezt miként fogadja el. A riporternek arra a felvetésére, hogy konkrétan az MSZP segítéséről volt szó politikai ellenfelével szemben, Gálszécsy úgy nyilatkozott, "teljesen egyértelműen erről volt szó".

Hozzáfűzte: Portik Tamás félt attól, hogy ha győz a jobboldal 2010-ben, akkor őt ismét le fogják csukni.

A nemzetbiztonsági szakértő közölte: az önmagában nem bűncselekmény, hogy "a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője és egy bűnöző" találkoztak, annak lehet inkább büntetőjogi vonatkozása, hogy miről beszélgettek és miben állapodtak meg. Mint mondta, akkor lett volna az ügynek nemzetbiztonsági vonzata, ha a tervek megvalósultak volna, vagyis "bűnözői körök nemzetbiztonsági segédlettel megpróbálták volna megváltoztatni a választások kimenetelét úgy, hogy bizonyos jobboldali neves képviselőket kreált ügyekkel hiteltelenítenek".

Gálszécsy András hangsúlyozta, hogy a leiratokból kiderül: módjuk volt továbbra is kapcsolatban lenni. Portik kapott egy telefonszámot, és megbeszélték, hogy mit tesznek a hívás után. "Ez egy szép, szabályos titkosszolgálati akció ebben a formában" – mondta a volt titokminiszter.

A szakértő ismertette: azért a teljes leiratokat hozták nyilvánosságra, a lényegtelen részletekkel együtt, nehogy olyan politikai vád érje az eljárást, hogy megvágták, tematikusan átalakították azokat. A neveket a személyiségi jogok védelme miatt kellett kisatírozni, hiszen olyanokról is szó van, akiknek semmi köze ehhez az ügyhöz – fűzte hozzá.

A leiratok titkosságának feloldása után hétfőn a Magyar Nemzet Online részleteket közölt a dokumentumokból. Ezek szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással két másik ember társaságában Portik Tamás és Laborc Sándor. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról, illetve a jelenleg két gyilkossággal összefüggésben felbujtással gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő Portik akkori ügyeiről volt szó.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!