Magyarország

2013.04.08. 15:48

Országos döntőjéhez érkezett a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitaverseny

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Négy fiatal vitázó méri össze tehetségét a Vitázik a világ ifjúsága elnevezésű, német nyelven folyó projekt országos döntőjén pénteken.

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Négy fiatal vitázó méri össze tehetségét a Vitázik a világ ifjúsága elnevezésű, német nyelven folyó projekt országos döntőjén pénteken.

A két pro és kontra vitázónak huszonnégy perce lesz arra, hogy megválaszolja a vitakérdést: "Eltöröljék-e Magyarországon a szociális segélyben részesülők számára a közmunkaprogramokban való kötelező részvételt?" A legjobbnak ítélt két győztes vitázó képviseli majd Magyarországot a nemzetközi döntőn, amelyet októberben rendeznek meg Budapesten - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

A vetélkedő a kelet-közép-európai középiskolák németül tanuló diákjait szólítja meg. A projekt hozzájárul a politikai műveltség fejlesztéséhez: arra ösztönzi a fiatalokat, hogy fontos politikai és társadalmi témákról kritikusan gondolkodjanak. A német nyelven folyó vitázás fejleszti a tanulók nyelvtudását, és növeli aktivitásukat a tanórákon - hangsúlyozza a közlemény.

A döntőbe jutott versenyzők német nyelvű vitaoktatáson vettek részt, ezután az iskolai és regionális fordulókon több mint százhatvan társukkal szemben kellett érvényesülniük. A zsűri a téma alapos ismeretét, a meggyőző érvelést és mindenekelőtt azt a képességet értékeli, hogy mennyire figyelnek oda a beszédpartnerre, és hogyan reagálnak egymásra.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vetélkedő a Goethe Intézet, az Emlékezés, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, melyet Magyarországon a Konrad-Adenauer-Alapítvány és az Európai Parlament Zöldek/EFA frakciója támogat.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!