Magyarország

2013.04.22. 13:44

Májusban adják át a Bolyai-díjat

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Május 26-án adják át a Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémián, a díjazott személyét csak az ünnepségen hozzák nyilvánosságra - hangzott el a Bolyai Díj Alapítvány hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Május 26-án adják át a Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémián, a díjazott személyét csak az ünnepségen hozzák nyilvánosságra - hangzott el a Bolyai Díj Alapítvány hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó Gábor akadémikus, a kuratórium elnöke kiemelte: a kétévente odaítélt díj a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés.

A 100 ezer euróval (mintegy 30 millió forinttal) járó díjat tizennégy tagú - a magyar tudományos élet kiemelkedő, elismert személyiségeiből álló - bizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök.

Mint azt Szabó Gábor elmondta, a Bolyai-díj minőségét jelzi, hogy eddigi nyertesei saját szakterületük legnagyobb nemzetközi díjaival is büszkélkedhetnek. A hagyományok szerint a díjbizottság döntése után a köztársasági elnök tájékoztatja a nyertest.

A díjazott egyfajta nagykövete lesz a magyar tudománynak - mondta a kuratórium elnöke, hozzátéve: az alapítvány is segédkezik abban, hogy a győztes minél több médiaszerepléshez juthasson, ezáltal lehetőséget kapva szakterületének "népszerűsítésére".

A 2011-es évi Bolyai-díj győztese, Perczel András vegyész, egyetemi tanár a sajtótájékoztatón elmondta: a díj "jót tett a kémiának". Az elismerésnek köszönhetően ugyanis nem csupán tudóstársai és a szakterület kaptak kiemelt figyelmet, hanem a középiskolákban tett látogatások révén lehetőség nyílt az utánpótlás-toborzásra is, amely mindig nagy feladatot jelent.

A Bolyai-díj Alapítványt 1998-ban hozta létre magánvagyonából Karsai Béla, Lantos Csaba, valamint Somody Imre és akkori felesége. 2001-ben csatlakozott az alapítókhoz Várkonyi Attila és Alexander Brody.

Az alapító okirat szerint a tudományterülethez nem köthető díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személynek adományozható, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

Elsőként, 2000-ben Freund Tamás neurobiológus, majd 2002-ben Roska Tamás villamosmérnök, 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus, 2007-ben Lovász László matematikus, 2009-ben Ritoók Zsigmond ókorkutató, 2011-ben pedig Perczel András vegyész vehette át a Bolyai-díjat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!