Magyarország

2013.03.11. 18:05

Két kiállítás és két album Fehér László festőről

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Fehér László Kossuth-díjas festőművész munkáiból két kiállítás is nyílik, és bemutatják a róla szóló Ellenfényben és a Fehér László című albumot március 12-én Budapesten.

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Fehér László Kossuth-díjas festőművész munkáiból két kiállítás is nyílik, és bemutatják a róla szóló Ellenfényben és a Fehér László című albumot március 12-én Budapesten.

A Cultiris Galériában, az Örkény István könyvesboltban a művész 12 pasztell képét állítják ki április 30-ig.

Fehér László az MTI-nek elmondta, hogy vadonatúj anyagot mutat be, 100 x 70 centiméteres fekete-fehér pasztelleket. Köztük van a Nagy kavicsok, a Judit a táci kanálisnál, az Ellenfényben a Balaton-parton, valamint két zsidó tárgyú munka: a Joel tenderlivel (pörgettyű) és a Fiú kecskével című. Látható lesz három festőművész barátjáról készült portré: Jorgosról, a Balkan Fanatik frontemberéről, Gerber Pálról és Halász Andrásról.

A Cultiris Galériában kedden délután 4 órakor kezdődő eseményen Ungvári Tamás irodalomtörténész mutatja be az Ellenfényben című könyvet, amelyet Fehér László közelgő 60. születésnapjára jelentetett meg a Pauker Collection Forgács Éva művészettörténész tanulmányával.

Fehér László megjegyezte, hogy a Los Angelesben élő és dolgozó művészettörténész munkásságának fő monográfusa: 1995-ben kismonográfiája, később egy nagymonográfiája jelent meg róla, most pedig a kiadó a sorozat 10. könyvét szentelte neki. A kötet tartalmazza azokat a képeket, amelyek a március 6-án megnyílt, Ellenfényben című tárlaton láthatók a Társalgó Galériában.

Ugyancsak kedden a Kieselbach Galériában 6 órakor Fehér László - Válogatás Victor L. Menshikoff gyűjteményéből címmel nyílik kiállítás, amely az anyag első bemutatkozása is egyben. Ahogy a művész elmondta, Menshikoff az ő pályakezdésétől, 1974-től a 90-es évekig gyűjtötte a képeit és most a törzsanyag 22 festményét mutatja be. Köztük van a Földalatti című 1975-ből, a Hommage á Beuys és a Gazdátlan temető 1976-ból vagy a Kilátó II. 1990-ből és több kép a rózsaszín sorozatból.

A kiállítást Alekszandr Borovszkij művészettörténész, az Orosz Művészeti Akadémia elnökségi tagja nyitja meg és bemutatja a Fehér László című albumot, amelyet ő írt és állított össze. Így benne van a kötetben a Csillag a hegyen, a Mignon bár és a főművének tartott, 1992-ben festett Pihenő című alkotása. A kötet - amelyet a Kossuth Kiadó gondozott - záróképe a műgyűjtőről, Menshikoffról készített portré. A Menshikoff-kollekcióból álló kiállítás március 19-ig tart nyitva a Kieselbah Galériában - foglalta össze a művész.

Fehér László 1953. március 17-én született Székesfehérváron. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1971 és 1976 között, mestere Szentiványi Lajos és Kokas Ignác volt. 1974 óta kiállító művész. A szakma a hiperrealizmus egyik jeles képviselőjének tartja. Európában szinte mindenütt egyéni kiállításokon mutatta be alkotásait, legutóbb 2011-ben volt életművéből válogatott nagy tárlata Franciaországban, a saint-étienne-i Kortárs Művészeti Múzeumban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!