Magyarország

2013.03.18. 17:24

Havazás - A honvédség tíz lánctalpassal segíti az áramszolgáltatás helyreállítását Szabolcsban

Ibrány, 2013. március 18., hétfő (MTI) - A Magyar Honvédség (MH) már tíz lánctalpas harcjárművével segít az áramszolgáltatás helyreállításában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Böröndi Gábor dandártábornok sajtótájékoztatón hétfőn Ibrányban.

Ibrány, 2013. március 18., hétfő (MTI) - A Magyar Honvédség (MH) már tíz lánctalpas harcjárművével segít az áramszolgáltatás helyreállításában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Böröndi Gábor dandártábornok sajtótájékoztatón hétfőn Ibrányban.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnoka elmondta, hogy a megyei védelmi bizottság és a katasztrófavédelem felkérése alapján a járművek a megye teljes területén hajtanak végre feladatokat.

A lánctalpasokkal elsődlegesen az áramszolgáltató szakembereit és a szükséges anyagokat szállítják a nehezen megközelíthető helyekre, hogy minél hamarabb legyen áram az összes fogyasztónál. A honvédség addig biztosítja ezeket az eszközöket, ameddig szükséges - ismertette a dandártábornok.

A viharban kidőlt távvezetéktartó oszlopok cseréjével kapcsolatban elmondta: vasárnap a honvédség erre a feladatra kijelölt helikopterével szemrevételezték a térséget. A helikopter személyzete jelenleg Szolnokon gyakorolja a betonoszlopok ki- és beemelését, és ha az időjárás lehetővé teszi, a levegőből segítenek az E.ON munkatársainak az új oszlopok felállításában.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője elmondta, egy ötvenszer hetven kilométeres sávban 272 oszlop dőlt ki, ezen a területen kell kicserélni az oszlopokat és visszaszerelni a vezetékeket. A 272 oszlopból eddig 110-et cseréltek ki. A munkát nehezíti, hogy öt térségben rosszak a terepviszonyok, a ledőlt oszlopok megközelítése is gondot okoz.

A dandártábornok tájékoztatása szerint a vihar a 120 kilovoltos és a 20 kilovoltos elektromos hálózatot egyaránt érintette, utóbbi helyreállítása azért fontos, mert közvetve csak innen kaphat áramot a lakosság. Mint elmondta, vasárnaptól hétfő hajnalig 28 ezerről 16 ezer 800-ra csökkent a részben vagy teljesen áram nélkül maradt fogyasztási helyek száma.

Vinnai Győző megyei kormánymegbízottnak, a védelmi bizottság elnökének közlése szerint Bujon, Balsán, Paszabon és Tiszabercelen, Gávavencsellő, Beszterec, Kék, Vasmegyer környékén, illetve a Dél-Nyírség érintett településein egyaránt tart a helyreállítás. A katasztrófavédelmi szervezet két mentőcsoporttal segíti a munkálatokat.

Az E.ON. korábbi közlése szerint Ibrány és Nagyhalász környékén még több mint nyolcezren várnak az áramszolgáltatás visszakapcsolására. A két város környékén továbbra is csak a honvédség lánctalpas járműveivel és a katasztrófavédelmi szervezet segítségével tudnak közlekedni a szerelők. Ebben a térségben több mint 60 kettétört vagy kidőlt oszlopot kell még kicserélni.

A környék településein az áram mellett sok házban fűtés sincs, a hidegben maradt családokat tartós élelmiszerrel, kenyérrel, süteménnyel, felvágottal, ásványvízzel, valamint ruhaneművel segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az adományt rászorultság alapján osztják szét a helyi lelkészek harminc-negyven, nehéz anyagi helyzetben lévő családnak - mondta el Balogh Barnabás, a segélyszervezet lelkész-igazgatója az egyik gávavencsellői adományátadáson az MTI-nek.

A szeretetszolgálat mellett a honvédség is felajánlotta segítségét: hétfőn tíz település - Buj, Vasmegyer, Újdombrád, Tiszarád, Sényő, Kék, Székely, Nyíribrony, Szabolcs és Tiszanagyfalu-Virányos - mintegy ötezer lakosának osztanak naponta kétszer meleg ételt a katonák.

Szabolcs megyében a csütörtöki-pénteki rossz időjárás miatt 98 település mintegy százezer fogyasztói helyén szűnt meg az áramszolgáltatás, miután a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó súlya alatt, illetve a viharos szél által kidöntött fák miatt több mint ötezer kilométer hosszú elektromos hálózat rongálódott meg. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigeteléstörések száma pedig megközelítette az ezret.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!