Magyarország

2013.01.15. 11:59

LMP: a kormánynak nincs foglalkoztatáspolitikai víziója

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) – Az LMP véleménye szerint a kormánynak semmiféle foglalkoztatáspolitikai víziója nincs – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, jelezve, hogy pártja hamarosan egy zöldmunkahely-teremtési koncepciót mutat be.

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) – Az LMP véleménye szerint a kormánynak semmiféle foglalkoztatáspolitikai víziója nincs – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, jelezve, hogy pártja hamarosan egy zöldmunkahely-teremtési koncepciót mutat be.A kabinet intézkedéseit bíráló ellenzéki képviselő úgy értékelte, a munkahelyvédelmi akcióterv drága és nem is megfelelő hatékonyságú, csak a már meglévő munkahelyek megőrzésére szolgál, nem pedig arra, hogy újakat teremtsen.

A közmunkaprogramot kritizálva közölte: ilyen nagy méretű program sehol a világon nincsen. Hozzátette, két latin-amerikai országban indítottak hasonló méretűeket, de mindkettőt bezárták, mert nem voltak hatékonyak. A magyar kormány viszont nemhogy nem módosítja a programot, de "sikerpropagandát varázsolt köré" – fogalmazott.

Szél Bernadett külön kiemelte, hogy jelenleg azt sem lehet tudni, pontosan hányan vesznek részt a közmunkában. Bevett trükknek nevezte, hogy kétszer számolják el azokat az embereket, akik két különböző időszakban is részt vesznek a programban.

Kijelentette: a sikernek viszont nem az lenne a valódi kritériuma, hogy minél többen dolgozzanak közmunkában, hanem az, hogy közülük minél többen tudjanak visszatérni az elsődleges munkaerőpiacra. A Belügyminisztérium felmérésére hivatkozva azt mondta, hogy az ilyen emberek aránya viszont nagyon csekély, mindössze hét százalék.

Eközben a munkanélküliek aránya egy év alatt hétezer fővel, a fiatalok munkanélkülisége pedig három százalékponttal nőtt egy év alatt, 2009 óta nem volt ennyire alacsony az új álláshelyek száma és soha nem szűnt meg annyi cég, mint 2012-ben – közölte.

Az LMP egy négy fejezetből álló zöldmunkahely-teremtési koncepciót dolgoz ki, amelyik kifejezetten a megújuló energiaforrások és az épületenergetikai beruházások használatában, valamint a szociális gazdaságba való befektetésben gondolkodik – jelentette be.

Kifejtette: a helyi erőforrásokra alapozva akarják fejleszteni a gazdaságokat és ezzel párhuzamosan javítani szeretnék a regionális közlekedést. Ennek érdekében országjárásba kezdenek, amelynek során kifejezetten helyi, szociális gazdaságokat vizsgálnak meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!