Magyarország

2013.01.04. 12:51

Ab-döntés - Együtt 2014: ellenzéki egyetértés nélkül ne módosítsák a választási szabályokat!

Budapest, 2013. január 4., péntek (MTI) - Az Együtt 2014 arra szólítja fel a kormánytöbbséget, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntése után az ellenzéki pártok egyetértése nélkül ne nyúljon a választási eljárás szabályaihoz, és tegyen le a regisztráció bevezetéséről.

Budapest, 2013. január 4., péntek (MTI) - Az Együtt 2014 arra szólítja fel a kormánytöbbséget, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntése után az ellenzéki pártok egyetértése nélkül ne nyúljon a választási eljárás szabályaihoz, és tegyen le a regisztráció bevezetéséről.Az Ab pénteki határozatában alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget. A döntésre reagálva Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben.

Az Együtt 2014 választói mozgalom szerint az Ab határozatával ország-világ előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz a hatalma megtartása érdekében alkotmányellenes szabályokkal akar választásokat tartani, és attól sem riad vissza, hogy indokolhatatlan mértékben korlátozza a polgárok választójogát.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra szólították fel a kormánypárti többséget, hogy ne próbálja újabb alkotmánymódosítással elfogadhatóvá tenni azt, ami minden demokratának elfogadhatatlan, mondjon le az előzetes regisztráció ötletéről és az ellenzéki pártok egyetértése nélkül ne változtasson a választási eljárás szabályain.

Hozzátették, ha a Fidesz mégis jogtechnikai trükközéssel válaszol az Ab döntésére, akkor "nincs az a fenyegetés vagy álcivil lejárató kampány, amely megakadályozhatná, hogy a változást akaró demokraták Magyarország utcáin és terein is kifejezzék tiltakozásukat".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!