Magyarország

2012.12.17. 15:49

Felsőoktatási átalakítás - Rogán: eloszlatta a kormány a diákok félelmeit

Budapest, 2012. december 17., hétfő (MTI) - A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány megértette és eloszlatta a diákoknak a fizetős felsőoktatással kapcsolatos félelmeit. Rogán Antal arra számít, hogy a tervezett új rendszerben több diák tanulhat majd ingyen, mint korábban.

Budapest, 2012. december 17., hétfő (MTI) - A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány megértette és eloszlatta a diákoknak a fizetős felsőoktatással kapcsolatos félelmeit. Rogán Antal arra számít, hogy a tervezett új rendszerben több diák tanulhat majd ingyen, mint korábban.A frakcióvezető mindezt a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón mondta, közölve, hogy a tanácskozáson Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tájékoztatta a frakciót a felsőoktatás jövő évi működésével kapcsolatos kormánydöntés elveiről.

Világossá vált - ismertette Rogán Antal -, hogy a kormányzat meghallotta, megértette és eloszlatta a diákok félelmeit, amelyek azon alapultak, hogy azt gondolták, jövőre fizetniük kell a felsőoktatási tanulmányokért.

A kabinet olyan rendszert készít elő, amellyel 2013-ban senkinek nem kell fizetnie felsőoktatási tanulmányaiért, aki az adott karra vonatkozó ponthatárt eléri. A százszázalékos állami támogatás csak abban az esetben fizetendő vissza, ha a hallgató nem tud eleget tenni két feltételnek, azaz ha nem fejezi be az egyetemet, főiskolát, és nem Magyarországon vállal munkát - részletezte a frakcióvezető, aki szerint mindez "nyugodt szívvel vállalható".

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik nem érik el a várhatóan megemelkedő ponthatárokat, azt mondta: aki eléri a ponthatárt, az választhat, hogy kéri az állami támogatást, és akkor vállalja az azzal együtt járó említett feltételeket, vagy nem igényli a támogatást, és akkor természetesen a feltételeket sem kell teljesítenie. Aki nem éri el az adott karra vonatkozó ponthatárt - folytatta -, de átlépi az alapponthatárt, annak megvan a lehetősége, hogy - az adott egyetem vagy főiskola döntésétől függően - részt vegyen önköltséges képzésben. Utóbbiaknak - Orbán Viktor tájékoztatása szerint - a kormány biztosítja a diákhitelt - közölte Rogán Antal.

Megítélése szerint ezzel a rendszerrel több diák tanulhat ingyen, mint az elmúlt évben.

Arra, hogy voltak-e kritikus hangok a frakcióülésen, a politikus azt válaszolta: jobbító szándékú észrevételek hangoztak el.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!