Magyarország

2012.12.19. 15:41

Felsőoktatási átalakítás - MSZP: a kormány megijedt a tiltakozásoktól

Budapest, 2012. december 19., szerda (MTI) - Kunhalmi Ágnes MSZP-s oktatáspolitikus szerint a kormány megijedt a hallgatói tiltakozásoktól, és új az bejelentéssel az eddig okozott károkat próbálja mérsékelni, de egyelőre csak az ígéretek látszanak. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor helyeselte, hogy a kormány "az MSZP javaslatát meghallgatva" megszünteti a részösztöndíjas képzési formát.

Budapest, 2012. december 19., szerda (MTI) - Kunhalmi Ágnes MSZP-s oktatáspolitikus szerint a kormány megijedt a hallgatói tiltakozásoktól, és új az bejelentéssel az eddig okozott károkat próbálja mérsékelni, de egyelőre csak az ígéretek látszanak. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor helyeselte, hogy a kormány "az MSZP javaslatát meghallgatva" megszünteti a részösztöndíjas képzési formát.Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a felsőoktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy az 55 ezres hallgatói létszám egyelőre - a minimumponthatárok ismerete nélkül - csak ígéret, és nem biztos, hogy tartható lesz, ha például a jogász- és a közgazdászképzést nem támogatja az állam.

Hozzátette: a 2010-es kormányváltáskor még 55 500 volt az ingyenes alapképzésbe felvehetők száma, míg jövőre az osztatlan, az alap- és a mesterképzésben összesen tanulhatnak majd ennyien állami támogatással.

Kunhalmi Ágnes bírálta, hogy megmaradnak a hallgatói szerződések, mondván, a középosztálybeli családok gyermekeinek nagy része az elvándorlást választja a röghöz kötés helyett.

Az MSZP-s politikus szerint a felsőoktatás finanszírozása továbbra is megoldatlan, és nem látszik, hogy a kormány miből növelné 24 milliárd forinttal az ágazat támogatását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!