Magyarország

2012.12.18. 12:27

Felsőoktatási átalakítás - DK: Orbán Viktor javaslatai "ostobák, sunyik és hazugok"

Budapest, 2012. december 18., kedd (MTI) - Gyurcsány Ferenc szerint az Orbán Viktor miniszterelnöknek az elmúlt napokban elmondott a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos javaslatai "ostobák, sunyik és hazugok". Erről a Demokratikus Koalíció elnöke keddi sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.

Budapest, 2012. december 18., kedd (MTI) - Gyurcsány Ferenc szerint az Orbán Viktor miniszterelnöknek az elmúlt napokban elmondott a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos javaslatai "ostobák, sunyik és hazugok". Erről a Demokratikus Koalíció elnöke keddi sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.Hangsúlyozta: a kormányfő "tisztességtelen játékot játszik" a felsőoktatás jelenlegi és leendő résztvevőivel, valamint azok családjaival, hiszen a legújabb - az Országgyűlés által hétfőn elfogadott - tervezet nem más, mint "a korábbi elfogadhatatlan javaslatának sunyi átcsomagolása".

Gyurcsány Ferenc leszögezte: nem igaz, hogy a kormány meghallotta volna a tiltakozók hangját, hiszen az új szabályozás egyetlen pontban sem felel meg a hallgatók, diákok és oktatók által követelt 6 pontos javaslatnak.

A DK szerint elfogadhatatlan, hogy két hónappal a felsőoktatási felvételi jelentkezési határidő előtt lényegében nem lehet tudni, hogy milyen szakokra és milyen feltételekkel lehet jelentkezni.

Gyurcsány Ferenc üdvözölte az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum hétfői megalakulását, amellyel szerinte "nehézsúlyú ellenfelet" kap a kormány a tárgyalásokra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár az ellenvélemény elmondása fontos, de a demonstrációk nem oldják meg a helyzetet, ezért azonnal és mielőbb tárgyalásokat kell kezdeniük az érintett feleknek.

A DK álláspontja szerint egyébként a 2013-ban induló tanévre érvényben kellene hagyni a jelenlegi szabályozást és így lenne idő kidolgozni a felsőoktatás átalakításának részletes szabályait.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!