Magyarország

2012.11.27. 16:57

Gyöngyösi felszólalása - Tiltakozó demonstrációkat tartottak a Parlament előtt

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Két demonstrációt is tartottak kedden délután a Parlament épülete előtt, hogy tiltakozzanak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő előző napi országgyűlési felszólalása miatt. A tiltakozók többsége sárga csillagot tűzött a ruhájára.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Két demonstrációt is tartottak kedden délután a Parlament épülete előtt, hogy tiltakozzanak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő előző napi országgyűlési felszólalása miatt. A tiltakozók többsége sárga csillagot tűzött a ruhájára.Flashmobot, úgynevezett villámcsődületet tartott egy, a Facebookon szerveződött csoport az Alkotmány utcánál, majd innen átvonultak a Parlament metróbejárathoz közeli 1-es kapujához, ahol az Élet menete alapítvány egyesület hirdetett demonstrációt.

Az egyesület képviselői petíciót, valamint 386 Dávid-csillagot adtak át az Országgyűlés sajtófőnök-helyettesének. A dokumentumban azt kérték, osszák szét azokat a képviselők között, hogy a politikusok így vállalhassanak jelképesen közösséget a magyar zsidókkal, a nácizmussal szemben.

A petícióban utaltak arra, hogy a sárga csillag, mint szimbólum hét évtizede megpecsételte 600 ezer magyar állampolgár sorsát.

A tömegben a téren megjelent több ellenzéki és kormánypárti országgyűlési képviselő, köztük a Fidesz, a KDNP, az MSZP, az LMP és a DK politikusai. A demonstrálók között feltűnt a Változást! 2014 szervezet, valamint a romák zászlója is. Utóbbi zászló alatt állók az MTI-nek azt mondták, együttérzésüket és tiltakozásukat kívánják kifejezni.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány nem áll Palesztina oldalára a gázai konfliktus ügyében. Úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!