Magyarország

2012.11.28. 11:46

Gyöngyösi felszólalása – Az MSZP elnézést kér, amiért nem vette észre a provokációt

Budapest, 2012. november 28., szerda (MTI) - A szocialista és valamennyi, demokratikus érzelmű képviselő nevében kért elnézést Steiner Pál (MSZP), amiért nem vették észre az Országgyűlés hétfői ülésnapján elhangzott "provokációt", amikor a jobbikos Gyöngyösi Márton felszólalásában a Magyarország számára "nemzetbiztonsági kockázatot jelentő" zsidó származású képviselők és kormánytagok összeírását szorgalmazta.

Budapest, 2012. november 28., szerda (MTI) - A szocialista és valamennyi, demokratikus érzelmű képviselő nevében kért elnézést Steiner Pál (MSZP), amiért nem vették észre az Országgyűlés hétfői ülésnapján elhangzott "provokációt", amikor a jobbikos Gyöngyösi Márton felszólalásában a Magyarország számára "nemzetbiztonsági kockázatot jelentő" zsidó származású képviselők és kormánytagok összeírását szorgalmazta.Mentőkörülmény van számos – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus, de - folytatta - az esemény társadalmi megítélése miatt, képviselőként maga is bocsánatkéréssel tartozik.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagja azt mondta, valószínűsíthető, hogy nemcsak a kérdező, de a levezető elnök, a jobbikos Balczó Zoltán is tudta, mi fog történni, és segített az esemény eltussolásában, amikor nem végezte el az ilyenkor szükséges teendőket, vagyis nem figyelmeztette a képviselőt és nem vonta meg tőle a szót. Steiner Pál szerint tudatos provokációra utal az is, hogy Gyöngyösi Márton hosszan artikulálta kérdését, és a parlamenti ülésnek egy olyan szakaszában tette fel azt, amikor "a figyelem szintje alacsonyabb".

Steiner Pál – aki az ügy kivizsgálását, valamint az Országgyűlési törvény módosítását szorgalmazta – felvetette a felszólalásra válaszoló Németh Zsolt külügyi államtitkár felelősségét is, akinek szerinte azonnal el kellett volna utasítania a kijelentést, de mivel ezt elmulasztotta, szerinte alkalmatlan a feladatára.

A szocialista képviselő azt is felvetette, talán az államtitkár sem véletlenül adott "lagymatag" választ a zsidó származású kormányzati és parlamenti politikusok összeírására tett felvetésre, amikor csupán azt felelte: nem támogat egy ilyen típusú kutatást. Steiner Pál szerint ezért meg kell vizsgálni az államtitkár magatartását is. Ha kiderül, hogy nem volt szándékosság a válaszban, a miniszterelnöknek szerinte akkor is Németh Zsolt felmentését kell kezdeményeznie - mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért ítéli meg súlyosabban az államtitkár mulasztását, Steiner Pál azt felelte: a kérdésnek ő volt a címzettje, és államtitkárként sem azonos a felelőssége a többi képviselővel.

Arról is beszámolt, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök-frakcióvezető az alkotmányügyi bizottsághoz fordult az eset minden körülményét kivizsgáló állásfoglalást kérve, valamint az országgyűlési törvény módosítására is javaslatot tett. Ennek célja, hogy egy szélsőséges politikai erő ne rendelkezhessen olyan eszközökkel, amelyekkel ilyen provokációkat hajthat végre - mondta Steiner Pál. Hozzátette: ez akár azt is jelentené, hogy bizonyos funkciókat elvonnának tőle, "mert nyilvánvaló, hogy Balczó Zoltán hibázott". Az MSZP azt is el akarja érni, hogy az országgyűlési törvényben a rasszista és kirekesztő kijelentések nevesítve legyenek, hogy az elnöknek mérlegelési jog nélkül, azonnal meg kelljen vonnia a szót a képviselőtől.

A szocialista politikus felelevenítette pártja egy korábbi javaslatát is egy etikai bizottság felállításáról.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik alelnöke, Novák Előd levélben fordul a képviselőkhöz, kérve őket, nyilatkozzanak az esetleges kettős állampolgárságukról, Steiner Pál azt felelte: "bármennyire is rendelkezik országgyűlési mandátummal, egy ilyen marketingfasisztának semmilyen levelére nem válaszolok".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!