Magyarország

2012.11.23. 17:08

Díszhuszár lovas felvonulás a budai Várnegyedben

Budapest, 2012. november 23., péntek (MTI) - Hagyományőrző díszhuszár lovas felvonulást rendeznek a budai Várnegyedben szombaton: a huszárok a Kapisztrán tér és az Oroszlános udvar között a Várnegyed legimpozánsabb részeinek érintésével a nap folyamán többször vonulnak majd fel fúvószenekar kíséretében.

Budapest, 2012. november 23., péntek (MTI) - Hagyományőrző díszhuszár lovas felvonulást rendeznek a budai Várnegyedben szombaton: a huszárok a Kapisztrán tér és az Oroszlános udvar között a Várnegyed legimpozánsabb részeinek érintésével a nap folyamán többször vonulnak majd fel fúvószenekar kíséretében.Az 1848-49-es szabadságharcban is használatos egyenruhák és hadifelszerelések korhű másolatát viselő Sándor-huszárokat a szintén korabeli ruhákban felvonuló, széles repertoárú Kiskunlacházi Ifjúsági Rézfúvós Zenekar kíséri - közölte a budai Várnegyed megújításáért is felelős kormánybiztosság az MTI-vel.

A várnegyedbe látogatók 10 és 15 óra között többször is megtekinthetik a fúvószenekarral kísért huszárok felvonulását. A menet útközben a Szentháromság téren, az Oroszlános udvaron és a Savoyai teraszon, a zenekar által nyújtotta térzene kíséretében díszalakzatot vesz fel.

Az esemény védnöke Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos, aki az Esterházy bandérium tisztjeként Esterházy díszhuszár-egyenruhájában vezeti majd a menetet. Mellette Székely Tibor, a 4. Sándor huszárezred vezetője, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke lovagol majd.

A felvonulás annak az egyéves programsorozatnak az első rendezvénye, amely a Várnegyed kulturális életének felpezsdítését célozza meg. A következő nagyszabású eseményre a december 15-től 20-ig tartó adventi rendezvénysorozat kerül sor, amely a Szent György téri adventi fenyőerdő köré szerveződik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!