Magyarország

2012.11.14. 17:44

A szociális ügyekért felelős államtitkár munkájának felülvizsgálatát követeli az MSZP

Budapest, 2012. november 14., szerda (MTI) - Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár és Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár munkájának felülvizsgálatát, és "a szükséges konzekvenciák levonását" követeli az MSZP.

Budapest, 2012. november 14., szerda (MTI) - Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár és Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár munkájának felülvizsgálatát, és "a szükséges konzekvenciák levonását" követeli az MSZP.Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja ezt szerdán arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy a kormány döntése alapján tárcaközi bizottság vizsgálja az özvegyi nyugdíjakkal kapcsolatos hibás szabályozás körülményeit, valamint azt, szükség van-e személyi felelősség megállapítására az ügyben.

A szocialista politikus közleményében azt írta: a személyi felelősség megállapítása nem maradhat el, "ezzel tartoznak annak a több tízezer özvegyasszonynak, akinek a megélhetésével hónapokon át szórakoztak".

Az ügy előzménye, hogy a parlament október 1-jén az emberierőforrás-miniszter előterjesztésének elfogadásával korrigálta azt a júliusban szintén Balog Zoltán javaslatára elfogadott törvényt, amely úgy rendelkezett: aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik, az összegtől függetlenül. Az októberi változtatás viszont rögzítette, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre.

A Hivatalos Értesítőben kedden megjelent utasítás szerint a kormány tárcaközi bizottságot hozott létre, ez alakít ki álláspontot arról, hogy szükség van-e személyi felelősség megállapítására, ha igen, javaslatot tesz a felelősségre vonás módjára és mértékére.

Az MSZP-s Korózs Lajos közleményében azt írta: már a jogszabály előkészítésénél, illetve a szaktárcán belüli egyeztetésnél ki kellett volna derülnie a hibának, így lehetőség lett volna a kijavítására még a kormány és a parlament döntése előtt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 11-én a parlamentben - egy másik törvényjavaslat vitájában - azt mondta: az ügyben a jogalkotó és a nyugdíjbiztosító is súlyos hibát követett el, ezért a minisztériumban és a nyugdíjbiztosítónál is belső vizsgálatot rendeltek el a személyi felelősség megállapítására. Közölte azt is, hogy az özvegyi nyugdíjának csökkentéséről nagyjából háromezer embert értesítettek, de egyiküket sem éri hátrány, az emberierőforrás-miniszter mindannyiuknak bocsánatkérő levelet küld a kormányzati hiba miatt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!