Magyarország

2012.08.15. 16:18

Oktatási államtitkárság: fontos az állam és az evangéliumi testvérközösség közötti együttműködés

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - Fontosnak tartja a szaktárca, hogy az állam és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közötti együttműködés folytatódjon, ezért alaptalanok Iványi Gábornak, a MET elnökének félelmei - reagált az oktatásért felelős államtitkárság szerdán az MTI-nek küldött közleményében a MET elnökének nyilatkozatára.

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - Fontosnak tartja a szaktárca, hogy az állam és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közötti együttműködés folytatódjon, ezért alaptalanok Iványi Gábornak, a MET elnökének félelmei - reagált az oktatásért felelős államtitkárság szerdán az MTI-nek küldött közleményében a MET elnökének nyilatkozatára.Mint írták, az oktatási államtitkárság ismeri a MET közoktatás területén kifejtett sokrétű tevékenységét, egyebek mellett a halmozottan hátrányos helyzetű diákok nevelése-oktatása terén.

Az oktatási államtitkárság hangsúlyozta: fenntartótól függetlenül biztosítja az állam a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérét az új nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján. Ezenfelül pedig a szaktárca köznevelési szerződést köt a MET-tel azon tevékenységek vonatkozásában, amelyek valóban a társadalmi felzárkózást szolgálják - tették hozzá.

Iványi Gábor a nepszava.com hírportálon múlt pénteken közzétett nyilatkozatában azt írta: az egyházi törvény következtében önhibáján kívül "tisztázatlan jogi helyzetbe - már nem egyház és még nem egyesület - kényszerített MET" az államtól átvállalt oktatási, szociális és karitatív tevékenységét erősen csökkentett financiális háttérrel ugyan, de változatlanul folytatja.

A 32 tanintézményt - ahol csaknem 3000, többségében halmozottan hátrányos helyzetű diák tanul - fenntartó MET vezetője akkor felvetette a kérdést: mikor és milyen feltételekkel kíván az állam velük megállapodást kötni iskoláikat illetően, illetve mi lesz a tanulók és családjaik, továbbá az intézményekben foglalkoztatottak további sorsa.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!