Magyarország

2012.08.14. 12:14

LMP: a bizonytalanság és a jogos aggodalom tanéve kezdődik

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Az LMP szerint a bizonytalanság és a jogos aggodalom jegyében kezdődhet szeptemberben az új oktatási tanév.

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Az LMP szerint a bizonytalanság és a jogos aggodalom jegyében kezdődhet szeptemberben az új oktatási tanév.Erről Osztolykán Ágnes, a párt országgyűlési képviselője beszélt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: bár az új közoktatási törvény szeptember 1-jén lép hatályba, rendelkezései többségét csak késleltetve vezetik be, ami komoly bizonytalanságot okoz az iskoláknak. Példaként említette, hogy az önkormányzatok továbbra sem tudják, szeptemberben milyen oktatáshoz kapcsolódó feladataik, illetve költségeik lesznek. Osztolykán Ágnes szerint a kormány korábban az esélyegyenlőség biztosítására hivatkozva döntött az oktatási intézmények államosításáról, de a kabinet ezzel még nem tudta megoldani a szegény települések, vagy a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó alapítványok iskoláinak problémáit. Hangsúlyozta továbbá, hogy mérhetetlenül sértőnek találják a mindennapos iskolai testnevelés intenzív televíziós reklámkampányát. Mint mondta, a kormány úgy népszerűsíti a heti ötszöri iskolai testmozgást, hogy országosan több mint háromszáz intézményben nincs is tornaterem. "Önfényezésre van pénz, tornatermek építésére nincs?" - kérdezte a politikus. Osztolykán Ágnes kitért Orbán Viktor hétfőn megjelent interjújára is, amelyben a kormányfő arról beszélt, néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét, hogy abban minden diák maga tudja állni a tanulási költségét. Az LMP-s képviselő szerint a miniszterelnök szavai azt mutatják, végleg elvesztette realitásérzékét, vagyis továbbra sem érti azt az összefüggést, hogy csak az oktatásba történő befektetéssel lehet valóban versenyképes gazdaságot építeni. Orbán Viktor ezzel az elképzelésével elsősorban a szegény, falusi környezetből érkezők elől zárja el a felemelkedés lehetőségét - értékelte.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!