Magyarország

2012.08.22. 10:44

Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése

Budapest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése, mert az erről szóló országos népi kezdeményezés sikeres volt; a szükségesnél csaknem másfélszer több, mintegy 71 ezer érvényes aláírást gyűjtöttek össze. Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai budapesti ülésén egyhangúlag elfogadta az aláírások ellenőrzésének eredményét.

Budapest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése, mert az erről szóló országos népi kezdeményezés sikeres volt; a szükségesnél csaknem másfélszer több, mintegy 71 ezer érvényes aláírást gyűjtöttek össze. Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai budapesti ülésén egyhangúlag elfogadta az aláírások ellenőrzésének eredményét.A testület erről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, majd a parlament várhatóan ősszel napirendre veszi és megtárgyalja a kérdést. A kezdeményezők, köztük a kérdést benyújtó Szammer István, a Kisalföld napilapot is birtokló Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója, azt akarják elérni, hogy a mellékágrendszereket össze lehessen nyitni a főmederrel, és így újra egységes legyen a dunai vízrendszer. Ehhez becslések szerint Győrben egy ötmilliárd forintos, míg a teljes térségben további tízmilliárd forintos beruházásra lehet szükség. Az aláírásgyűjtést azért indították, mert a folyam Győr feletti részén épített vízerőművek, vízlépcsők miatt a szigetközi Öreg-Duna-meder az elmúlt fél évszázadban két métert süllyedt, és az egyedülálló szigetközi és csallóközi mellékágrendszer összeköttetése megszakadt a főággal, ez pedig súlyos károkat okoz nemcsak a természetben, hanem a mezőgazdaságnak és a turizmusnak is. A kezdeményezők július 12-én adták le az összegyűjtött mintegy 82 ezer aláírást tartalmazó gyűjtőíveket az Országos Választási Irodának; ezek érvényességének úgynevezett mintavételes ellenőrzése során állapították meg, hogy a megfelelő aláírások száma 70 ezer és 72 ezer között lehet. Az országos népi kezdeményezések sikerességéhez legkevesebb 50 ezer érvényes aláírásra van szükség. A mostani, mintegy 71 ezer érvényes aláírással támogatott kérdés így szólt: "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?" Az aláírásgyűjtő ívek leadásának napján tartott - jelképesen egy Parlament előtti rövid hajóúttal összekötött - sajtótájékoztatón a kezdeményező Szammer István arról beszélt, hogy a Győrben és a térségben élők érdekében vállaltak társadalmi szerepet, és akciójukkal azt akarják elérni, kezdődjenek tárgyalások az ügyben, és "történjen végre valami" a szigetközi vízellátás rendezéséért. Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Öreg-Duna medre két métert süllyedt az elmúlt ötven évben, mert Ausztriában több tucat vízlépcsőt építettek, és ezek megfogják a folyam hordalékát. A szigetközi és a csallóközi részen ezer ágra szakadó folyam mellékágrendszere mára gyakorlatilag elszakadt a lesüllyedt főmedertől, és így a korábban egységes ökológiai rendszer részei szétszakadtak. Közölte: Győrben, a "folyók városában" már olyan mélyen van a főmeder, hogy a városból "kifolyik a víz", és a korábban pezsgő vízi élet mára gyakorlatilag megszűnt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!