Magyarország

2012.07.31. 17:16

Sírrongálás Kaposváron - Megemlékezést tartottak a kaposvári zsidó temetőben

Kaposvár, 2012. július 31., kedd (MTI) - A kaposvári zsidó temetőben kedden megemlékeztek azokról, akiknek a síremlékét a közelmúltban megrongálták. Az ismeretlenek által alig több mint egy héttel ezelőtt ledöntött, összetört 57 síremléket azóta önkéntes segítők helyreállították.

Kaposvár, 2012. július 31., kedd (MTI) - A kaposvári zsidó temetőben kedden megemlékeztek azokról, akiknek a síremlékét a közelmúltban megrongálták. Az ismeretlenek által alig több mint egy héttel ezelőtt ledöntött, összetört 57 síremléket azóta önkéntes segítők helyreállították.Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta, hogy az ilyen rongálást vallásra, felekezetre való tekintet nélkül felháborítónak tartja és elítéli, s ezúttal is köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a helyreállításban.

Lomnici Zoltán, a helyreállításhoz szükséges anyagok beszerzéséhez 100 ezer forinttal hozzájáruló Emberi Méltóság Tanácsának elnökeként kiemelte: "azt szeretnénk elérni, hogy ezekkel a cselekedetekkel szemben a társadalom egyértelműen és határozottan minden esetben lépjen fel".

Schönberger András pécsi főrabbi a segítők mellett köszönetet mondott mindazoknak, akik felemelték a szavukat és elítélték a történteket, egyúttal azonban hozzátette azt is, hogy az együttérzésnél többet is kell tenni az antiszemita megnyilvánulások megfékezésére.

Suchman Tamás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökségi tagjaként - és egyúttal érintettként, mivel elmondása szerint sok hozzátartozója nyugszik a kaposvári zsidó temetőben - arról beszélt, hogy egy olyan törvény megalkotását szorgalmazza, amely elítéli az antiszemita megnyilvánulásokat és keményen bünteti az ilyen és ehhez hasonló cselekedeteket.

A megemlékezésen mintegy félszázan vettek részt, köztük Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, Buzás László városi rendőrkapitány, valamint a Somogy megyei kormányhivatal, továbbá pártok, civil szervezetek képviselői.

A megrongált síremlékeket Puskás Bélának, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatójának felhívására az elmúlt héten - néhány nappal a történtek után - kaposvári sírkövesek és munkatársaik a temetkezési vállalat dolgozóival közösen helyreállították. A hét végén a Hit Gyülekezetének helyi szervezete további 21, korábban ledőlt síremléket állított helyre, és a sírok környékét is rendbe hozták, amit ígéretük szerint a jövőben is rendszeres megtesznek.

A kaposvári zsidó temetőben történt rongálást elítélte Orbán Viktor miniszterelnök is, a hitközség elnökének egy héttel ezelőtt írt levelében arról biztosította Róna Lászlót, hogy Magyarország kormánya garantálja a háborítatlan, emberhez méltó és félelem nélküli életet. Egyúttal arról tájékoztatta, hogy konzultált a belügyminiszterrel, gyors és határozott felelősségre vonásra utasította.

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet Áder János köztársasági elnök izraeli látogatása kapcsán az elmúlt héten az MTI-nek nyilatkozva kitért a kaposvári zsidó temetőben történt sírrongálásokra. Üdvözölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a zéró tolerancia elvét hangsúlyozta az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

A kaposvári rendőrkapitányságon négyfős nyomozócsoportot hoztak létre a rongálás tetteseinek felkutatására. Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI érdeklődésére azt közölte: továbbra is gyűjtik az adatokat, és tanúkat keresnek. Az MTI értesülése szerint a rendőrök két elkövetőre utaló nyomokat találtak a helyszínen, de erről a rendőrség nem kívánt nyilatkozni.

Az elkövetők kézre kerítésére magánszemélyek, illetve Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő 100-100 ezer forint jutalmat ajánlottak fel.

A 3,5 hektáros sírkertben történt rongálással az elkövetők 3,5 millió forint kárt okoztak, ami a helyi zsidó hitközség éves költségvetésének másfélszerese.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!