Magyarország

2012.07.20. 14:08

KIM: változnak a felszámolókkal szemben támasztott elvárások

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - Változnak a felszámolókkal szemben támasztott követelmények és a névjegyzékbe kerülés feltételei - tájékoztatta az MTI-t a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - Változnak a felszámolókkal szemben támasztott követelmények és a névjegyzékbe kerülés feltételei - tájékoztatta az MTI-t a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).A pénteki közlés szerint a nyilvántartásba vett felszámoló szervezetek keretszámát a hatástanulmányok és a bírósági tapasztalatok mérlegelése után az eddig száznyolcról százharmincra emelik.

A kormányrendeletben elfogadott új szabályokkal a kabinet tovább kívánja erősíteni a közérdek érvényesítését, a versenyeztetést, a szakmai színvonal emelését és a hatósági ellenőrzést, így jobban érvényesülnek például az átlátható és megismerhető tulajdonosi szerkezetre vonatkozó előírások - olvasható a minisztérium közleményében.

A felszámolói névjegyzék megújításával összefüggő pályázati feltéteket július végéig teszi közzé a közigazgatási tárca, a pályázatokat december 1-jéig kell benyújtani. A felszámolói névjegyzékbe hét évre lehet bekerülni, és a felszámoló szervezetek ezentúl évente kétszer kötelesek lesznek szakmai beszámolót készíteni. Változás az is, hogy a hatósági nyilvántartást a KIM igazságügyi szolgálata veszi át a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Az új pályázati rangsornál kiemelt szerepet kap az a szempont, hogy ne egy szűk tulajdonosi-befektetői kör kapjon lehetőséget a névjegyzékbe kerülésre; azokat a pályázókat részesítik előnyben, amelyek tagjainak, vezetőinek és foglalkoztatottjainak nincs más felszámoló szervezetben tulajdonosi részesedésük, nem tartoznak olyan vállalatcsoporthoz, amelynek tagja felszámoló szervezet - közölték.

A pályázatokat bíráló bizottság háromról kilenctagúra bővül: két tagot az igazságügyi miniszter, a továbbiakat a nemzetgazdasági, a belügy- és a fejlesztési miniszter, a Nemzeti Adó és Vámhivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Országos Bírósági Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara delegálja. A felszámolók országos érdekképviselete három delegáltat küldhet tanácskozási joggal a bizottság üléseire.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!