Magyarország

2012.07.24. 15:18

Két magyar javaslatot is elfogadott az EU az adatvédelmi reform vitáján

Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) - Két magyar javaslatot is elfogadott az Európai Unió adatvédelmi reformjával kapcsolatban az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Bizottság a Bel- és Igazságügyi Tanács nicosiai informális ülésén - nyilatkozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden telefonon az MTI-nek.

Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) - Két magyar javaslatot is elfogadott az Európai Unió adatvédelmi reformjával kapcsolatban az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Bizottság a Bel- és Igazságügyi Tanács nicosiai informális ülésén - nyilatkozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden telefonon az MTI-nek.Az Európai Bizottság által januárban előterjesztett, az adatvédelem uniós szabályozásának felülvizsgálatát célzó koncepció első tárgyalási fordulóján Magyarország azt javasolta, hogy enyhítsék a kis- és középvállalkozásokra rótt adminisztratív terhek mértékét.

"Eredetileg a bizottsági javaslat tartalmazott számos olyan előírást, amely adatvédelmi szempontból az eddigieknél több adminisztrációs kötelezettséget jelentett volna a kis- és középvállalkozások számára. Mi javasoltuk, hogy differenciáltan közelítsük meg a különböző gazdasági szereplőket az adatvédelem szempontjából, és a kis- és középvállalkozások számára lehetőség szerint a Bizottság dolgozzon ki könnyített megoldást" - mondta Navracsics Tibor.

Budapest azt is indítványozta, hogy kockázatalapú szabályozást vezessen be az EU, azaz az adatvédelmi kötelezettségek megállapításakor ne a cég méretét, hanem a kezelt információ érzékenységét vegyék figyelembe - mondta Navracsics Tibor, hangsúlyozva, hogy a javaslatot a tagállamok túlnyomó többsége támogatta.

A miniszter elmondása szerint Magyarország egyetértett abban, hogy a jövőbeli szabályozásnak a nemzeti sajátosságokra érzékenynek kell lennie.

Az adatvédelmi reformról szóló vitát a módosításokat követően újabb fordulók fogják követik ősszel, várhatóan a ciprusi elnökség után az ír elnökség is folytatni fogja a kérdés tárgyalását.

Szintén első fordulós tárgyalásra került sor a bűncselekményből származó jövedelem unión belüli befagyasztásáról és elkobzásáról, amely során az elvi álláspontokat rögzítették. Magyarország "támogatja azt a javaslatot, amely a nem elítélésen alapuló elkobzásra vonatkozó szabályok megjelenítését teszi lehetővé", ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ezt "a büntetőjogi eljáráshoz hasonló garanciális elemeket megjelenítő" szabályozás keretében vezessék be - jelentette ki Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy egyelőre ezen kérdésben még nagy a tagállamok közötti álláspontkülönbség.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!