Magyarország

2012.07.24. 16:42

Kamatdöntés - Elemzők: közeli IMF-megállapodás kell a kamatvágáshoz

Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) - A kamatvágáshoz a megfelelő alapot az IMF-megállapodás biztosíthatja, bár előfordulhat, hogy már a megállapodás aláírása előtt elkezdi a kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - mondták az MTI által megkérdezett szakértők kedden.

Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) - A kamatvágáshoz a megfelelő alapot az IMF-megállapodás biztosíthatja, bár előfordulhat, hogy már a megállapodás aláírása előtt elkezdi a kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - mondták az MTI által megkérdezett szakértők kedden.A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamat szintjét, ez megfelelt a többségi elemzői várakozásoknak.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere az MTI-nek kifejtette: jól döntött az MNB, hogy az országkockázati megítélésünk elmúlt hetekben tapasztalt látványos javulása ellenére az óvatosságot választotta, és tartotta az alapkamatot.

Véleménye szerint az elmúlt napok történései is jól példázzák, hogy az eurózóna adósságválságának újabb és újabb váratlan fejleményei bármikor kellemetlen meglepetést okozhatnak, és IMF-megállapodás hiányában Magyarország továbbra is rendkívül kiszolgáltatott a piaci hangulatváltozásoknak. Mint hozzátette, úgy gondolják, hogy a kamatvágások megkezdéséhez a megfelelő alapot az IMF-megállapodás biztosíthatja majd.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a Monetáris Tanács kamattartási döntése nem okozott meglepetést a piacon. Annak ellenére, hogy a piacok beárazták a kamatvágást, az európai adósságproblémák miatt ezt nem lehetett megtenni - mondta. A jegybanki alapkamat csökkentéséhez az ország kockázati megítélésének javulása, valamint az infláció tartós kordában tartása szükséges - mutatott rá. A hosszabb távú kilátások közül kiemelte az elemző az IMF-megállapodást, amely garancia lehet az előbbi két feltétel megvalósulására is.

Árokszállási Zoltán elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a Monetáris Tanács még az IMF-megállapodás előtt, de arra tekintettel megkezdi a kamatvágást - ezt októberre valószínűsíti az elemző. Véleménye szerint az év végén 6,25 százalékon állhat az MNB alapkamata.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője arra mutatott rá, hogy a reálgazdasági folyamatok - GDP, fogyasztás, beruházások - alakulása kamatcsökkentést indokolhatna, a jelenlevő stabilitási és inflációs kockázatok viszont nem adnak lehetőséget kamatcsökkentésre.

Az elmúlt hetekben ugyan egyes tanácstagok arra utaltak, hogy az IMF-tárgyalások megkezdése lehetőséget adhat kamatcsökkentésre, azonban erre inkább a tárgyalások sikeres lezárulása esetén számítunk - folytatta a senior elemző. Az elmúlt hetekben meredeken csökkentek az állampapírhozamok és a csődkockázati felárak, részben az előbbi nyilatkozatok és az IMF-tárgyalások megkezdésének hatására, azonban ezen piaci folyamatok hátterében nagyobbrészt nemzetközi piaci folyamatok állhattak.

Az elmúlt hetekben az EKB, a kínai, a brazil, a dél-koreai és a dél-afrikai jegybank is csökkentette irányadó kamatlábát, miközben a biztonságosnak tartott európai államok rövid lejáratú állampapírhozamai negatív tartományba süllyedtek. Amennyiben a magyar kockázati felárat változatlannak tekintjük, az előbbi tényezők miatt a kockázati felár szűkítése nélkül is lehetséges lenne a kamatcsökkentés.

A jegybank azonban már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy kamatcsökkentésre csak akkor kerülhet sor, ha Magyarország kockázati megítélése tartósan és nagymértékben javul, illetve az inflációs kockázatok is tartósan és jelentősen mérséklődnek. E piaci folyamatok tartóssága egyelőre nem jósolható meg. Továbbra is arra lehet számítani, hogy a 3 százalékos inflációs cél 2014 elejére elérhetővé válik, ezért az IMF-tárgyalások lezárását követően elkezdődhet a kamatcsökkentési sorozat. Suppan Gergely az év végére 6,5 százalékos alapkamatra számít, amely szerinte a jövő év végére fokozatosan 6 százalékra csökkenhet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!