Magyarország

2012.07.17. 15:38

IMF/EU-tárgyalások - MSZP: Orbán Viktor már rég eljátszotta egy jó megállapodás lehetőségét

Budapest, 2012. július 17., kedd (MTI) - Az MSZP véleménye szerint Orbán Viktor már régen eljátszotta annak lehetőségét, hogy Magyarország jó megállapodást tudjon kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Józsa István. A szocialisták gazdasági ügykért felelős frakcióvezető-helyettese felszólította a miniszterelnököt, változtasson azon a magatartáson, amely "aláássa" a tárgyalópozíciókat.

Budapest, 2012. július 17., kedd (MTI) - Az MSZP véleménye szerint Orbán Viktor már régen eljátszotta annak lehetőségét, hogy Magyarország jó megállapodást tudjon kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Józsa István. A szocialisták gazdasági ügykért felelős frakcióvezető-helyettese felszólította a miniszterelnököt, változtasson azon a magatartáson, amely "aláássa" a tárgyalópozíciókat.A politikus azt mondta, az MSZP öt alapvető ok miatt is úgy látja, hogy a kormány illetve Orbán Viktor már nem képes jó megállapodást kötni az IMF-fel.

Fontos lenne, hogy a kormány kiszámítható, megalapozott, a világgazdaság szereplői számára érthető gazdaságpolitikát folytasson, de ebbe nem illik bele az unortodox gazdaságpolitika - kezdte felsorolását.

A miniszterelnök korlátozza a demokratikus intézményrendszerek működését - jelentette ki a képviselő, aki hozzátette: az MSZP véleménye szerint ezek az antidemokratikus folyamatok aláássák a kormánnyal szembeni bizalmat és nehezítik a jó megállapodások létrejöttét.

A politikus a stabil jogszabályi környezet, a strukturális reformok illetve a fenntartható növekedés szükségességét is kiemelte. Utóbbi kapcsán kijelentette, hogy a kormány eddigi gazdaságpolitikája miatt befagyott a banki finanszírozás, miközben nem sikerült valódi adócsökkentést végrehajtani. Hangot adott annak a meglátásának is, hogy az egykulcsos adó sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert nem nőtt, hanem csökkent a fogyasztás. A gazdaság pedig recesszióba fordult - tette hozzá.

Az Orbán-kormány politikája és a miniszterelnök tevékenysége, a tárgyalásokkal kapcsolatos ellentmondásos magatartása súlyos károkat okoz az országnak - hangsúlyozta a szocialisták véleményét.

Az MSZP egy felelősségteljes, átlátható és eredményes megállapodást vár el a kormánytól - szögezte le Józsa István. A képviselő ezért a szocialisták nevében felszólította a kormányfőt, hogy változtasson azon a magatartáson, amely "aláássa a magyar fél tárgyalási pozícióit". A miniszterelnök tegye egyértelművé, hogy valóban megállapodásra törekszik vagy csak az időt húzza, tegye egyértelművé, hogy várhatóak-e további megszorítások és hozza nyilvánosságra az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások eddigi anyagait – sorolta elvárásaikat a frakcióvezető-helyettes.

Valószínűleg jobban ismerjük Orbán Viktort, mint a piac távoli szereplői - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy az MSZP-vel szemben a piacok pozitívan reagálták a tárgyalások megkezdésének hírére. Hozzátette, ez is mutatja a tárgyalások fontosságát illetve azt, hogy mennyire elhibázott lépés volt két évvel ezelőtt ajtót mutatni az IMF-nek.

A nap folyamán megkezdődnek az egyeztetések az IMF tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló. Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!