Magyarország

2012.07.13. 17:21

Bakondi: a katasztrófavédelem túl van a beüzemelés időszakán

Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) - A szervezetileg és struktúrájában is átalakított katasztrófavédelem túl van a beüzemelés időszakán, így az év második felében a finomhangolás, a minőség fokozása, valamint a működtetés lesz a feladat - mondta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője a szervezet első féléves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatóján pénteken.

Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) - A szervezetileg és struktúrájában is átalakított katasztrófavédelem túl van a beüzemelés időszakán, így az év második felében a finomhangolás, a minőség fokozása, valamint a működtetés lesz a feladat - mondta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője a szervezet első féléves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatóján pénteken.

 

Bakondi György főigazgató az elmúlt hat hónap legfontosabb feladatai között említette, hogy mintegy 250 új vagy jelentősen módosult jogszabály és ugyanennyi belső szabályzat alapján kellett átalakítani az OKF szervezetét.

Létrehozták az egységes irányítású katasztrófavédelmet, átalakították a polgári védelmet, és felállt a veszélyes üzemeknek, a veszélyes anyagok szállításának és a kritikus infrastruktúráknak a felügyeletét ellátó egységes iparbiztonsági hatóság, amely a földön, vízen és levegőben szállított, évi több tízmillió tonnányi árut mozgató és raktározó cégeket, járműveket, telephelyeket ellenőrizheti, felügyelheti, és szükség esetén szankcionálhatja - fűzte hozzá.

Állami irányítás alá kerültek a hivatásos tűzoltóságok, az önkormányzatoktól átvették a vagyontárgyakat, katasztrófavédelmi kirendeltségeket és őrsöket hoztak létre, bevezették a köteles és önkéntes polgári védelmi szolgálatot - sorolta az altábornagy.

Az OKF főigazgatója úgy fogalmazott: az elmúlt hat hónap eredményeként egy új, végrehajtás-centrikus, egységes vezetéssel és arculattal rendelkező szervezetet hoztak létre, amely a közbiztonságot és az állampolgárok biztonságát szolgálja.

Bakondi György az első féléves tevékenységüket a beüzemelés időszakának nevezve megemlítette, hogy a szervezeti átalakulás mellett alapfeladataikat is el kellett látni. Ezek során több mint 40 ezer alkalommal kellett káreseményekhez kivonulniuk. A legtöbb márciusban történt, 15 és fél ezer eset, ez háromszor több, mint egy átlagos hónapban. A többletfeladat a rendkívüli hideg idő, majd a szabadtéri tűzesetekből eredt.

Az iparbiztonsági hatóság az első fél évben 1068 üzemazonosítási eljárást indított, a területi szervek csaknem 800 helyszíni szemlét tartottak. Januártól június végéig több mint 12 ezer közúti ellenőrzést tartottak az iparbiztonsági hatóság munkatársai, akik 350 veszélyes árukat tároló telephelyet is megvizsgáltak. A szakembereknek 209-szer kellett valamilyen módon intézkedniük.

A vasúton történő veszélyesáru-szállítás szabályainak betartását kétezer járműnél vizsgálták meg, ehhez kapcsolódó telephelyi ellenőrzést 67 helyen végeztek, és összesen 75 esetben kellett valamilyen intézkedést hozniuk, míg a vízi szállításnál 270 esetben intézkedtek a hatóság emberei.

A főigazgató sajtótájékoztatóját követően Kossa György dandártábornok, iparbiztonsági főfelügyelő bemutatta azt az idén újonnan átadott Iparbiztonság Információs Központot, amely egy esetleges katasztrófahelyzetben minden olyan szükséges adattal és információval rendelkezik, amely a megelőzés és a mentés során szükségessé válhat.

A főfelügyelő bemutatta a sajtó képviselőinek az országos sugárfigyelő-, jelző- és ellenőrző rendszert is, amely a kormányzati koordinációs szerv radiológiai döntéseket előkészítő és döntéshozó tevékenységéhez adja a szükséges információkat, amely arra is alkalmas, hogy egy esetleges veszélyhelyzet idején az itt rendszeresített eszközökkel folyamatosan nyomon lehessen követni a radiológiai jelzőrendszerek adatait.

Bemutatták a központtal egy időben rendszerbe állt mobil bevetési egységet, amely szintén a nukleáris és radiológiai méréssekkel és videoképekkel tudják segíteni a mentést és a kárfelszámolást.

(FOTÓ)

 

 

bla bpg kpc

 

MTI

Címkék#Bakondi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!