Magyarország

2012.06.25. 16:12

Országgyűlési krónika: adókedvezményről, nemzeti konzultációról kérdeztek

 Budapest, 2012. június 25., hétfő (MTI) - A családi adókedvezményről, az ország szuverenitásáról, a nemzeti konzultáció céljairól és az egészségügy átalakításáról is kérdeztek a képviselők a parlamentben a hétfői interpellációk során.

 Budapest, 2012. június 25., hétfő (MTI) - A családi adókedvezményről, az ország szuverenitásáról, a nemzeti konzultáció céljairól és az egészségügy átalakításáról is kérdeztek a képviselők a parlamentben a hétfői interpellációk során.

    

    Napirend-kiegészítések: sürgős tárgyalásba vették a jegybanktörvény módosítását

    

    A kormány kezdeményezésére sürgős tárgyalásba vették a jegybanktörvény módosításáról szóló javaslatot, így az előterjesztés általános vitája hétfőn, a részletes vitája kedden lesz.

    Szintén a kormány kezdeményezésére döntöttek arról, hogy kiegészítik a napirendet a személyi jövedelemadóról szóló törvény, és a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló jogszabály módosításáról szóló előterjesztéssel, illetve a Magyar Állatorvosi Kamaráról valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről szóló törvényjavaslattal. Ezek általános vitáját kedden folytatják le.

    A fideszes Kocsis Máté kezdeményezésére sürgős tárgyalásba vették a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló szabályozás módosításáról szóló előterjesztést, valamint a polgári hírszerzési tevékenység irányításával kapcsolatos törvénymódosító javaslatot, így ezek általános vitáját hétfőn, részletes vitáját kedden tartják meg.

    A Fidesz kezdeményezésére döntöttek arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kapcsolatos előterjesztés módosító javaslatairól nem hétfőn szavaznak.

    A házbizottság kezdeményezése alapján a képviselők megszavazták, hogy a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját 30 órás időkeretben tárgyalják meg.

    A családi adókedvezményt bírálta az MSZP

    Az interpellációk sorát nyitó Göndör István (MSZP) felszólalását azzal kezdte, hogy az elmúlt években "látványosan megbukott" az a kormányzati ígéret, amely szerint senki nem jár rosszabbul az adóváltozásokkal. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a családi adókedvezmény igazságtalanabb, mint a 16 százalékos, egykulcsos adó. Hangsúlyozta, hogy amíg a magas keresetűek akár egyedül is igénybe vehetik a teljes, 7,4 millió forintos kedvezményt, addig nettó százezres fizetéssel rendelkezők - habár nem fizetnek adót - csak 1,2 millió forint kedvezményt érvényesíthetnek.

    Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszként azt mondta, hogy 2011-ben havonta átlagosan 808 ezer ember érvényesítette a családi adókedvezményt, idén pedig ennél valamivel több, körülbelül 810 ezer ember vette igénybe ezt. Hozzátette, hogy a gyermekeket nevelő munkavállalók 2011-ben közel 15 százalékos nettó keresetnövekedést könyvelhettek el, miközben reálkeresetük tíz százalékkal emelkedett ebben az időszakban.

    A politikus a választ nem fogadta el, a Ház viszont megtette 204 igennel, 69 nem ellenében.

    Jobbik: meddig megy el a kormány a szuverenitás feladásában?

    Gyöngyösi Márton (Jobbik) azt kérdezte, hogy a Külügyminisztérium milyen mértékű politikai és gazdasági unióban érdekelt az EU-n belül. "Meddig megy el az Orbán-kormány a nemzeti szuverenitás feladásában a közösségi célok érdekében?" - érdeklődött.

    Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszként leszögezte, a kormánynak nem az a célja, hogy csökkentse, hanem az, hogy növelje az ország befolyását. Magyarország egy erős unióban érdekelt, mert csak akkor lehet sikeres, ha az Európai Unió is sikeres és közös erővel képes legyőzni a válságot - tette hozzá.

    Az erős Európai Unióhoz egy erős eurózónára van szükség, ami a magyar gazdaság számára is fontos - hangsúlyozta. Hozzátette, a kabinet azon az állásponton van, hogy mindent meg kell tenni az eurózóna megerősítésének érdekében, de ezt úgy kell végrehajtani, hogy ne csorbuljanak a tagállami érdekek, ne sérüljön a verseny és a belső piac.

    A képviselő helyett az Országgyűlés fogadta el a választ 225 igennel 37 nemmel és 14 tartózkodással.

    LMP: a nemzeti konzultációval a kormány saját támogatóit akarja felmérni

    Scheiring Gábor (LMP), aki arra emlékeztetett, hogy május végén megkezdték a legújabb nemzeti konzultáció kérdőíveinek postázását, hangsúlyozta, hogy ez már a negyedik konzultáció, ami a korábbiakhoz hasonlóan mintegy egymilliárd forintba kerül.

    A képviselő szerint a kormány a konzultáció során nem az állampolgárok véleményét szeretné megismerni, hanem a saját politikai bázisát, támogatóit akarja felmérni.

    Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára furcsának nevezte, hogy az önmagát bázisdemokratának nevező LMP szerint két választás között nem kell kikérni az állampolgárok véleményét. Hozzátette, lehetséges, hogy éppen az ellenzéki párt fél az emberek válaszaitól.

    Felhívta a figyelmet, hogy komolyan vették az állampolgárok véleményét és a korábbi nemzeti konzultációk eredményei alapján törvényeket alkottak.

    Scheiring Gábor nem fogadta el a választ, a parlament viszont megtette azt 198 igennel, 41 nem 33 tartózkodás ellenében.

    Az egészségügy átalakításáról kérdezett a Fidesz

    Bene Ildikó (Fidesz) azt kérdezte, hogy megfelelően halad-e az egészségügyi ellátás struktúrájának átalakítása. A politikus arra is kíváncsi volt, hogy a fekvőbetegeket ellátó intézmények, a háziorvosok, a betegszállítók és a betegek mikorra kapják meg a megfelelő információkat.

    A válaszadó Halász János államtitkár közölte, az új egészségügyi struktúra kialakítása a Semmelweis-tervben megfogalmazottak szerint történik, amellyel - a bizottsági viták során elhangzottak alapján - minden parlamenti párt egyetértett.

    A magyar egészségügy az egységes kockázatközösségen és a szolidaritás elvén kell, hogy alapuljon - hangsúlyozta. Célként nevezte meg a területi egyenlőségek felszámolását, a jelentős többletköltségeket jelentő párhuzamosságok megszüntetését és a nem megfelelően működő egészségügyi struktúra átalakítását.

    A képviselő a választ elfogadta.

bGD bnd bhi

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!