Magyarország

2012.06.25. 15:26

MSZP: szüntessék meg a földpályázatok titkosítását

  Budapest, 2012. június 25., hétfő (MTI) - Az állami földpályázatok bírálatai titkosításának megszüntetését szorgalmazza az MSZP.

  Budapest, 2012. június 25., hétfő (MTI) - Az állami földpályázatok bírálatai titkosításának megszüntetését szorgalmazza az MSZP.

    Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, az állami földpályázatok bírálatai titkosításának megszüntetésével végre tisztán lehetne látni, hogy "kik azok, akik minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek, hogy kiváló pályázatokkal megszerzett földjeinket művelik, és kik azok, akik alávaló módon lopják a nemzet vagyonát, orozzák el a tisztességes földművelők elől a megélhetési lehetőséget".

    Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: sorra lepleződnek le a fideszes képviselők rokonai földbérleti pályázatok kapcsán, és sokuknál igen hamar kiderül, hogy "soha az életben nem kaptak volna földet, ha nem lett volna fideszes rokon a családban".

    Az elmúlt napokban a Blikk írt arról, hogy Szedlák Attila fideszes országgyűlési képviselő felesége és a Veszprém megyei kormányhivatal kabinetfőnöke, Takács Szabolcs felesége is több mint 30 hektár földterülethez jutottak az állami pályázatokon gazdálkodási tapasztalat hiányában is. Szedlák Attila felesége szombaton bejelentette: a családját érő politikai támadás miatt lemond az általa elnyert balatonvilágosi szántó haszonbérleti jogáról.

    Gőgös Zoltán ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: hiába mond le a földhöz jutó gyógypedagógus feleség a földbérletről, ezzel csak azt ismerte el, hogy a férje révén szerzett földet.     

    Szerinte mindeközben vannak olyan fideszes képviselők is, akiknek családtagjaik kiváló pályázatot készítettek, szakmai képességük, a földművelés iránti elkötelezettségük vitathatatlan. "Ezeket a kiváló embereket sározzák be a mutyikkal földhöz jutó fideszes senkiháziak, a földből élni, de azt nem művelni akaró ügyeskedők" - írta Gőgös Zoltán, rámutatva: a bírálatok titkosításának megszüntetése azért is fontos, mivel a föld állami vagyon, tehát minden magyar polgár joga, hogy tudja, milyen feltételekkel, kik, hogyan jutnak az állami vagyonhoz.

bhnn bhi

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!