Magyarország

2008.10.20. 07:05

Kellemes napok - időjárás

<p>Míg Európa északi részén gyakori az időjárási ciklonok nyugat-keleti áramlása, így igen változékony az idő, többfelé esik az eső és a szél is viharos; addig a kontinens középső részén egy hosszan elnyúló magas nyomású légköri képződmény okoz nyugodt, kellemes őszi időt.</p>

Hétfő reggelre többfelé válik párássá a levegő, helyenként sűrű ködfoltok képződhetnek. A köd néhol csak nehezen oszlik fel, egyébként napközben a változó felhőzet mellett sok napsütésre számíthatunk. Eső nem lesz.

A déli szél gyenge marad. A hőmérséklet reggel 3, délután 18 fok körül alakul. Fronthatás nem lesz hatással szervezetünkre. A közlekedésben nagyobb óvatosságra int a hajnali párás, néhol ködös levegő. A látástávolság csökkenése miatt vezessünk óvatosabban, tartsunk nagyobb követési távolságot. Délután kellemes a levegő, de reggel hideg az idő, öltözzünk tehát rétegesen!

Kedden ehhez képest nem várható nagy változás, a reggelre kialakult ködfoltok azonban már tartósabban megmaradhatnak, lehetnek területek ahol egész nap. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, 19 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők. Továbbra is gyenge légmozgás lehet jellemző.

Szerdán menetrendszerűen párás levegővel indul a nap, napközben változóan felhős égre van kilátás, este már erősebb felhősödés kezdődhet nyugat felől, azonban gyenge eső legfeljebb az északnyugati megyékben alakulhat ki, elszórtan. Megélénkül a déli szél, 20 fokos maximumok lehetnek.

Csütörtökön, nemzeti ünnepünkön hidegfront érheti el hazánkat, melynek hatására mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, de eső, záporeső csak szórványosan, főképp az északi megyékben alakulhat ki. Az északnyugati szél erős, olykor viharos lesz. Néhány fokos lehűlés várható.

Péntektől ismét anticiklonális hatások érvényesülhetnek a Kárpát-medence térsége felett, nagy változás esetleg a jövő hét közepétől lehet.

Októberi népi megfigyelések:
Az október, Mindszent hava ha zivataros, hideg és szeles lesz a tél. S a jövő tavaszra is jövendöl, úgy tartják, hozzá hasonló lesz majd a március időjárása.

Ha októberben még meleg van, annak a „böjtje” egy hideg februárral jön el, az októberi hideg szelekért viszont enyhe január fog kárpótolni.
Orsolya napja (október 21.): Ha Orsolya-napkor szép az idő, akkor karácsonyig meg is marad.

Dömötör napja (október 26.): Ha hideg szél fúj, igen hideg lészen a tél is.
- köpönyeg.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!