Magyarország

2008.10.22. 13:44

A Monetáris Tanács 11,5 százalékra emelte az alapkamatot

<p>A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerdán 8,5-ről 11,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot - tudatta közleményben az MNB. Az emelés délelőtt 11 órakor hatályba is lépett.</p>

A hír azért meglepő, mert hétfőn a testület 8,5 százalékon hagyta a május vége óta érvényben lévő alapkamatot, és piaci elemzők szerint inkább csökkentésre lenne szükség, amelyet azonban legkorábban 2009. elejére vártak. A szombati nemzeti csúcson is érte kritika az üzleti világból a magas alapkamatot.

Az MNB nem fűzött indoklást a döntéshez, egyelőre nem kívánják kommentálni azt.

A döntés hátterében - nem cáfoltan - az állhat, hogy az utóbbi hetekben nincs érdeklődés a magyar állampapírok iránt, illetve ha mégis van forgalom, az csak jelentősen, 10 százalék fölé emelkedett hozamon lehetséges.

Elemzők szerint a nemzeti bank így a forint elleni spekulációkat akarja kivédeni, és vonzóbbá tenni a befeketőknek a magyar állampapírpiacot. A budapesti tőzsde indexe reggel óta tovább zuhan.

A BUX a keddi záróértékhez képest 2 százalékkal alcsonyabban nyitott. Esett az OTP, a MOL és a Magyar TELEKOM ára is. A forint szerda délelőtt kicsit erősödött: délben az euróval 276 forint körül kereskedtek - írja az rtlhirek.hu.

Gyurcsány: A kormány támogatja az MNB forint védelmében tett lépéseit

A kormány támogatja a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) abban, hogy minden olyan lépést megtegyen, amit forint védelme érdekében fontosnak tart - mondta Gyurcsány Ferenc a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszterelnök szerint továbbra is rendkívül erős spekulációs nyomás nehezedik a forintra, amely ellen az MNB intenzíven védekezik.

A védekezés egyik fontos lépése volt a kormányfő tájékoztatása szerint az, hogy szerdán a Monetáris Tanács három százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot. Ezzel a testület célja az volt, hogy jelentősen megdrágítsa a forint elleni spekulációt - tette hozzá.

- Független Hírügynökség / RTL hírek -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!