Magyarország

2008.09.08. 13:37

Gyurcsány szerint a frakció kiáll mögötte

<p>Határozott támogatást érez a programja és kormánya mögött Gyurcsány Ferenc - jelentette ki a miniszterelnök az MSZP hétfői frakcióülésének szünetében.</p>

A pártelnök azzal indokolta az MSZP rendkívüli kongresszus összehívásának szükségességét, hogy az elnök és az elnökség morális és politikai kötelessége megadni a lehetőséget a pártnak és támogatóinak a szabad döntésre.

Gyurcsány Ferenc arra ugyanakkor nem tudott válaszolni, hogy miként szerez politikai és társadalmi többséget "Megyezés" című programjához, amennyiben erre kap felhatalmazást akár a kongresszustól, akár a párt egyéb szervezeteitől.

A kormányfő leszögezte: már tavasszal, a koalíció szétszakadása után is rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezte az MSZP elnökségi ülésén, azonban miután az elnökség, a frakció, majd a választmány is megerősítette támogatását, végül mégsem hívták össze a párt legfelsőbb döntéshozatali fórumát. Gyurcsány Ferenc hétfőn úgy fogalmazott: az a jó, ha a párt szervezetei úgy döntenek, hogy nincs szükség kongresszusra, neki azonban pártelnökként az a kötelessége, hogy felkínálja ezt a lehetőséget.

Az MSZP elnöke azt is leszögezte: a rendkívüli kongresszus semmilyen formában nem érinti a párt tavaszra tervezett tisztújító kongresszusát.

Az SZDSZ-ről szólva Gyurcsány elmondta: mindenképpen meg kell őrízni azt a stratégiai szövetséget, ami az elmúlt 15 évben a két párt között működött. A miniszterelnök szerint azonban ennek az is része, hogy bár lehetnek viták a pártok között, de kerülni kell a másik párt alapvető politikai eszméinek elvitatását, vagy a személyeskedést.

Gyurcsány Ferenc az MSZP hétfői frakcióülésén jelentette be, hogy rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezi, mert szerint el kell dönteni, az MSZP milyen megoldási lehetőséget támogat a jelenlegi belpolitikai helyzetben.

Gyurcsány szerint az MSZP-nek három lehetősége van: a Fidesszel egyetértve a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat kezdeményezi, vagy elfogadja Fodor GáborSZDSZ-elnök ultimátumát és új kormányt állít a jelenlegi helyére, netán a Megegyezés programhoz megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!