Magyarország

2008.07.08. 12:19

Néhány jó tanács az aratáshoz

<p>Kovács Miklós tűzoltótiszt adott tanácsokat a betakarításhoz köthető tűzesetek kivédésére.</p>

Elkezdődtek a mezőgazdaságban a betakarítási munkálatok, ami sok a tűzvédelemmel kapcsolatos kérdést vet fel. Sajnos a folyamatos tájékoztatás és az általában véve jó felkészülés ellenére megyénkben minden évben fordulnak elő tűzesetek aratás közben.

Ezért a munkákban dolgozó erő- és munkagépek tulajdonosainak a gépek tűzvédelmi felülvizsgálatát (a gépek szemléjét) el kell végezni. Az erről szóló igazolást a gép fülkéjében kell elhelyezni.  Betakarítási munkában résztvevő gépeken kézi tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

A kipufogó rendszert megfelelő műszaki állapotban és éghető anyagtól mentesen kell tartani.  A traktor oldalára kihelyezett nagyobb méretű akkumulátor tetejének tökéletes elszigetelése védőburkolattal (pl. gumiszőnyeg), és annak megfelelő rögzítése szükséges.

A motorteret olajsártól, portól, rendszeresen meg kell tisztítani, de legalább naponta egyszer. A patkolt biztosíték kicserélését el kell végezni az elektromos rendszer hibáit el kell hárítani.  A zárt üzemanyag ellátó rendszernél a szivárgások, a gázolaj csepegése nem megengedhető, ilyen hiányosságot azonnal fel kell számolni. 

Munkagépet a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal tölteni TILOS!  Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni. Munkaszünet idejére a gépeket gabonatáblától, tarlótól és kazaltól legalább 15 m távolságra szabad leállítani.

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor 3,0 méter védőszántást kell készíteni. Munkagépet, a kezelő üzemeltetés közben nem hagyhatja el, más munkát nem végezhet. Olyan javítás, karbantartás, amely nyílt láng használatával, vagy üzemanyag elfolyással jár, a gabonatáblán (tarlón) nem végezhető. Gabonatáblán dohányozni még a járművek, munkagépek vezető fülkéiben sem szabad.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!