Magyarország

2008.07.01. 14:03

Mától 2013-ig Alföldi Róbert a Nemzeti Színház főigazgatója

<p>Alföldi Róbert a Nemzeti Színház új főigazgatója kedden átvette Hiller István oktatási és kulturális minisztertől a hivatalos kinevezését. Az új főigazgató azt mondta: "olyan színházat szeretne, ahol mindenki megtalálja azt, ami a szája íze szerint való."</p>

Alföldi Róbert kinevezését még tavaly december 20-án jelentette be az oktatási és kulturális miniszter. Az elmúlt hónapokban Jordán Tamás, korábbi főigazgató és Alföldi Róbert együtt vezette a színházat. Az átmeneti időszak kapcsán Hiller István elmondta: az elmúlt fél év azt bizonyította, hogy a leköszönő és beköszönő igazgató tud együtt dolgozni.

Ez nem csak a színházról szól, hanem arról a külföldön már bevált gyakorlatról, hogy az átadás-átvétel zavartalan legyen, tette hozzá a miniszter. Abba a politikának nincs beleszólása, hogy ki játssza Ádámot vagy Évát, de a körülmények biztosításában felelőssége van, szögezte le Hiller István.

Jordán Tamás elmondta: az elmúlt fél évben ha adódott is konfliktus közte és Alföldi Róbert között, azokat meg tudták beszélni. A leköszönő direktor azt kívánta utódjának, hogy legyen nagy íve az igazgatói pályájának. Jordán Tamás továbbra is színidirektor marad, ősztől a szombathelyi színházat irányítja.

Alföldi Róbert kedden elmondta, nagy belső nyugalommal vág neki a munkának. Olyan színházat szeretne, ahol mindenki megtalálja azt, ami a szája íze szerint való - tette hozzá. A Nemzeti Színház főigazgatója arról is beszélt, hogy valóban megvált 18 művésztől, és sok fiatal, frissen végzett színészt szerződtetett a teátrumhoz.

Alföldi Róbert hangsúlyozta, számos sikerdarabot repertoáron tartanak a jövő évadban, így például a III. Richárd, a Mester és Margarita vagy a Warrenné mestersége ősztől is látható a Nemzetiben. A műsortervben szerepel többek között egy közös produkció a Magyar Rádióval. Januárban élő zenekarral és énekkarral mutatja be a Nemzeti a János vitézt. A főigazgató a 2008/2009-es évadban három darabot is rendez majd.

Alföldi Róbert több színházi projektről is beszámolt. A tervek között szerepel mások mellett, egy huszonévesekkel színreállított Bánk bán, vagy egy beavatószínház-jelleggel, hetente megvalósuló, interaktív Az ember tragédiája sorozat.

A Biblia Évéhez csatlakozik a Nemzeti Színház is. A teátrum 10 kortárs szépírót kért fel arra, hogy egy-egy bibliai parancsolatból írjon kortárs drámát. A jobbakat be is mutatják majd a színházban, mondta el a főigazgató.

A nemzetközi kapcsolatok terén Alföldi Róbert hosszú távú együttműködést szeretne kialakítani többek között a párizsi Comédie Francaise társulatával. A franciák december 20-án elhozzák Budapestre Moliére: kényeskedők című előadásukat. Emellett lesznek felolvasószínházi estek és képzőművészeti bemutatók is a Nemzeti Színházban.

Az Operaházhoz hasonlóan, a Nemzeti Színház is előre garantált költségvetésből gazdálkodhat. Ez az összeg a 2008-tól 2010-ig terjedő időszakra évi 1,7 milliárd forint.

Alföldi Róbert a főigazgatói posztot 2008. július 1-jétől 2013. július 31-ig tölti be.

  • Tévéfilmet rendez Alföldi Róbert
  • Kiket rúgott ki Alföldi Róbert?
  • Alföldi Róbert a Nemzeti új vezérigazgatója
  • Alföldi : " integráló hellyé szeretném tenni a Nemzetit"
  • Alföldi kirúgja Trokán Pétert is
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!