Magyarország

2008.07.08. 15:11

Jégeső Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

<p>Edelény, Kisgyőr, Sajószöged, Putnok, Múcsony&#160;- Hétfőn kora este B.-A.-Z. megye több településére is babszem nagyságú jégeső zúdult.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Viharkár Mucsony, Edelény - 2008.07.08."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vihark_r_Mucsony__Edel_ny___2008_07_08_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Viharkár Mucsony, Edelény - 2008.07.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Pusztító vihar Edelényben és Múcsonyban 2008.07.08."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Puszt_t__vihar_Edel_nyben__s_M_csonyban_200/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Pusztító vihar Edelényben és Múcsonyban 2008.07.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Pusztító vihar Edelényben 2008.07.08."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Puszt_t__vihar_Edel_nyben_2008_07_08_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Pusztító vihar Edelényben 2008.07.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Jégeső B.-A.-Z. megyében - olvasói képek 2008.07.07."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/J_ges__337__B__A__Z__megy_ben___olvas_i_k_p/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Jégeső B.-A.-Z. megyében - olvasói képek 2008.07.07." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-edeleny-vihar_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-vihar-tuzoltok-jegeso_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/vihar2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/albums/Vihark%C3%A1r%20Edel%C3%A9ny%20%C3%A9s%20Mucsony%20k%C3%B6rzet%C3%A9ben/@@overview.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:36: Molnár Imre az Edelényi Cigány Kisebbség elnöke is a viharsújtotta kisebbség által lakott utcákat járja, ahol sok háznak a tetejét rongálta meg a vihar. Volt ahol a plafon is beszakadt, más helyeken a tűzfal dőlt ki. Elmondása szerint sokan vannak akiknek a lakása életveszélyessé vált, ennek ellnére bent maradnak. A legtöbben azonban rokonoknál húzzák meg magukat. Még nem tudják kitől kapnak segítséget hogy a kárt helyreállítsák. Volt már olyan ház ahol megpróbálják a károkat legalább részben kijavítani.


15.07:  Edelényben a Finke városrészben a cigány kisebbségek által lakott utcákban tájékozódott röviddel ezelőtt a károkrók Molnár Oszkárpolgármester, a polgármesteri hivatal műszaki szakembereivel, ahol kárfelmérést végeztek. A város első embere szerint mintegy 100 milló forintnyi kár keletkezhetett a hétfő esti vihar a z edelányi ingatlanokban.

Azt is elmondta, hogy levélben fordult a miniszterelnökhöz és az illetékes szaktércéhoz segítséget remálve. Az utcán álldogálló embereknek pedig azt ígérte, hogy, amiben lehet segíteni.


11.58: Százmilliós károk Borsodban
Első becslések szerint százmillió forint is lehet a kár, amelyet a hétfő esti vihar okozott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A károkat kedden összesítik, délután derülhet ki, pontosan mekkora a kár.
A vihar Szuhakálló, Izsófalva, Múcsony, Edelény körzetében volt a legnagyobb. Izsófalván, a megyei fenntartású pszichiátriai intézet tetejének egy részét 300 négyzetméteres területen levitte a szél, a felső szinten lakó harminc ápoltat a két alsó szintre, többek között a társalgóba kellett költöztetni, nagy a zsúfoltság, mondta el a Kovács János, megyei főjegyző


11.27: Földre döntött kalászosok Észak-Borsodban
Egész búzatáblákat döntött a földre a hétfő esti viharos szél, így igen nehéz lesz a betakarítás - tájékoztatott Fülep Lajos, az észak-borsodi 83 települést összefogó edelényi körzet falugazdásza. Bővebben...


11.02: Edelényben 10 ház vált lakhatatlanná
Elsődleges becslések alapján mintegy 100 millió forintos kárt okozott az épületekben a hétfő esti vihar Edelényben. Kollégáink ma a helyszínen készítenek videós tudósítást. Hamarosan a Boonon! Bővebben...


10.38: Kurityán: átmenetileg nem lehet áthajtani
A településen nem lehet áthaladni, mivel a viharkárok miatt balesetveszély-elhárítást végeznek. A település berterületén nincs terelési lehetőség, ezért Felsőnyárád-Sajókaza-Szuhakálló felé kell kerülni. Bővebben...


2008.07.08., 6.27: Megsérült egy nő Edelényben

Egy asszony megsérült, amikor a szél felborította azt a telefonfülkét, amelyben menedéket remélt a hétfő esti viharban Edelényben. A nőt kéz- és fejsérülésekkel szállították a kazincbarcikai kórházba. Egyelőre nem lehet tudni, mennyire súlyos az állapota. A vihar Edelényben, Múcsonyban, Szuhakállón és Izsófalván okozott komolyabb károkat. Ott több tucatnyi ház sérült meg. Putnokon a kidőlt fák okoztak gondot. A fák egy része az útra dőlt, máshol vezekékeket szaggatott le. A megyének ezen a részén több helyen nem volt áramszolgáltatás.

Edelényben az egyik nagyáruház tetejét tépte le a viharos szél. A tetőt száz méterrel arrébb, a szomszéd utcában rakta le. Múcsonyban, a Mező Imre utcában 11 ház tetejét bontotta meg a vihar. Négy házból ideiglesen ki kellett költöztetni a lakókat. Bár felajánlották, hogy akinek nincs hová mennie, a helyi művelődési házban kap helyet, ezzel nem élt senki, rokonoknál töltötték az éjszakát.

A településen további négy ház biztosan károsodott. Egy ház tetejét a szomszédba fújta a szél. Egy nemrég felújított családi házban a tető több helyen is sérült, az eső eláztatta a plafont, a mennyezeti lámpákban állt a víz.
Sok fa kidőlt. Az Ózd felé vezető 26-os úton a tűzoltóknak folyamatosan akadt munkájuk, az útra dőlt fákat kellett eltávolítaniuk. A vihar több helyütt villanyvezetékeket szaggatott le. Több város tűzoltói a helyszínen dolgoztak, a kazincbarcikai tűzoltóságon berendelték a szabadnapos kollégákat is, mondta el Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka.

Azt, hogy a környező településeken pontosan milyen károk keletkeztek, leghamarabb kedden délelőtt összesítik.


23.07: Edelény belvárosába érve pillantottuk meg a hipermarketet melynek lemezborítású tetejét lekapta a szél. Vélhetőleg egy több négyzetméteres darab döntötte ki azt a villanyoszlopot, ami a szemközti utcán a járdán keresztbe fekszik. Az áruház tetejének  egyes darabjait 100-150 méterre is elvitte a vihar.  


21.50: Edelényben a Bem József úton járnak munkatársaink. – Az utcákon ledőlt tűzfalakkal találkoztunk. Néhány háznak teljesen eltüntette a tetejét a vihar. Az emberek nem mernek visszatérni a házukba, mert félő, hogy rájuk dől. Az utcán szerteszét cserepek, palatörmelék. A kerítések kidőlve. A villanyvezeték itt-ott leszakadt a villanykaróról, szabadon hever a földön – számoltak be helyszíni tudósítóink.  


21.49: Edelényi olvasónk jelezte, hogya Kossuth úti ÁFÉSZ pékség tetejét levitte, és fákat csavart ki a szél.


21.26: Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a hármas fokozatú riasztás van érvényben, az operatív törzset felállították.

Sajószentpétertől Edelény irányába az út mentén hatalmas vastag leszakadt ágak övezik az utat több száz méter hosszan.


21.14: Borsodban kéményeket döntött le a vihar, a megye több pontján viharos szél fújt, jégeső is esett. A legnagyobb kár Izsófalva, Szuhakálló és Múcsony környékén keletkezett, ahol fák dőltek ki, kémények omlottak le, és tetők sérültek meg, de még nem tudni, pontosan mennyi. Izsófalván egy nyolclakásos társasházban a ledőlő kémény megrongálta a tetőt, a tűzoltók a helyszínen dolgoznak, még nem biztos, hogy a felső szinten lakó család otthon töltheti az éjszakát. Szuhakállón egy tűzfalat döntött ki a vihar - mondta Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka.

Putnok, Sajószöged környékén jégeső esett. Miskolcon a nagy mennyiségű csapadék miatt a repülőtéri aluljáró megtelt vízzel, egy kocsi benn ragadt a több mint fél méteres vízben.


20.34: De ja vu orkán tombol Múcsony környékén
Másfél héttel a sátoraljaújhelyi ítéletidő után hétfőn este Múcsony, Szuhakálló és Izsófalva környékén ismételte meg hatalmas pusztítását a vihar. Bővebben...


18.29: Olvasónk több helyszínről is jelezték szerkesztőségünknek, hogy hatalmas jégeső zúdult a borsodi településekre, többek között Kisgyőrre, Sajószögedre és Putnokra is.

Olvasói fotók a jégzáporról, viharról: Jégeső B.-A.-Z. megyében - olvasói képek 2008.07.07.

Ön is készített felvételt a jégesőről? Küldje el nekünk:[email protected]


Kapcsolódó cikkek:

  • Hidegfront megy át felettünk
    Péntektől főként az esti órákat hűvösebbnek érezzük Miskolcon és környékén. Front van? - kérdeztük az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci regionális központjának meteorológusától, Kovács Attilától.
  • Orkán közeleg!
    Hétfőn napközben nyugat, északnyugat felől egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja közelíti meg, illetve estére éri el a Kárpát-medence térségét. A front előtt meleg, nedves levegő áramlik térségünkbe, a közelgő hideg levegő hatására ezért egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar.
  • Fekete felhők Miskolcon, dupla szivárvány Polgáron  Alakuló vihar Miskolcon 2008.07.05. Dupla szivárvány Polgáron 2008.07.05. 
  •  Olvasónk képei Miskolcról: Alakuló vihar Miskolcon 2008.07.05.
  • Olvasói fotók a dupla szivárványról: Dupla szivárvány - olvasói fotók 2008.07.05.
  •  Munkatársunk felvételei a dupla szivárványról Dupla szivárvány Polgáron 2008.07.05. Dupla szivárvány Polgáron 2008.07.05. 
  • Nézze meg Ön is a webkameránkat Miskolc felett!
  • Milyen időjárás várható?
  • Kicsavart fák, leszakadt tetők Sátoraljaújhelynél Kicsavart fák, leszakadt tetők Sátoraljaújhelyen 2008.06.26. Óriási vihar Sátoraljaújhelyen 2008.06.26 Vihar Sátoraljaújhelyen 2008.06.26. Sátoraljaújhelyi vihar 2008.06.27.  
  • Felhőszakadás Miskolcon, zuhany a Zsolcai kapuban Merülés a Zsolcai kapuban 2008.06.13. 
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!