Magyarország

2008.07.05. 11:58

Három ellendemonstráció kíséri a melegfelvonulást délután

<p>Szombaton délután a fővárosi Andrássy úton tartja a Szivárvány Misszió Alapítvány a Meleg Büszkeség Menet nevű felvonulását. 15 órakor a Deák Ferenc téren kezdődik a rendezvény, 16 órakor indul a menet az 56 -osok terére.</p>

Hasonló helyszíneken és hasonló időben három ellendemonstráció lesz, ezeket két szervezet és egy magánszemély - a Tomcat néven ismertté vált internetes blogger - szervezte. Szélsőséges internetes portálokon pedig többen bejelentették, hogy fellépnek a nekik nem tetsző melegfelvonulás ellen.

A világ egyetlen városának rendőrsége sem tudja megígérni, hogy többé nem lesznek bűncselekmények - mondta korábban Budapest rendőrfőkapitánya a szombatra tervezett demonstrációk kapcsán. Tóth Gábor hozzátette: a rendezvények biztonságos lebonyolításáért azonban mindent megtesznek, és megfelelő erővel lépnek fel, ha bármilyen jogsértés történik. Szombaton délután a Meleg Méltóság Menet felvonulásához kapcsolódóan több, ellentétes célú demonstrációt szerveztek különböző szervezetek Budapesten.

A korábban a Tóth Gábor rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzést is kiterjesztették, az ugyanis már pénteken nulla órától megkezdődött. A rendőrök bárkit ellenőrizhetnek, de kiemelt feladatuk a bűncselekményre készülők kiszűrése lesz a demonstrációk környékén.

Múlt pénteken hajnalban az V. kerületben Molotov-koktélt dobtak egy meleg szórakozóhelyre. Egy héttel később, csütörtök hajnalban két Molotov-koktélt dobtak be egy VIII. kerületi fitness szalon előterébe a résnyire nyitott bejárati ajtón. A hasonlóság miatt a két esetet a belvárosi rendőrök vizsgálják majd.

A szerdán megnyitott 13. Leszbikus, Meleg Biszexuális és Transznemű Fesztiválhoz tartozó, szombati, Meleg Méltóság Menet nevű felvonulást több szélsőséges internetes portálon is megfenyegették. A Független Hírügynökség információi szerint a Molotov-koktélos támadások is részei ennek a fenyegetés-sorozatnak.

A 13. LMBT Fesztivál megnyitóján Lévai Katalin úgy fogalmazott: "Egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik". Az európai parlamenti képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: a melegfesztivál felvonulói nem arra büszkék, hogy melegek, hanem arra, hogy a korábbi atrocitások ellenére mernek utcára vonulni. Steigler Sándor, az LMBT fesztivál programszervezője történelmi pillanatnak nevezte a megnyitót, mert 13 év után most először a Himnusszal kezdődött, mint minden ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!