Magyarország

2008.07.10. 06:01

A rászorultak vámszedői

<p>A szegénység hozadéka a bűnözés. Amikor bajba jut valaki, nem gondolkodik a következményeken. Pénzt akar, de minden áron! Ezt használják ki, az „emberi hiénák”. <strong>Dankó Mihály jegyzete<strong></strong></strong></p>

Pénz, pénz! Minden e körül forog. Legyen az koldusszegény, vagy nagyon gazdag. Az egyiknek nincs, s állandóan azon töri magát, miként szerezhetne belőle, hogy talpon maradjon. A másiknak annyi van, hogy azt sem tudja, mit csináljon vele. Sajnos ez utóbbiból vannak sokkal kevesebben.

Mit tehet a csóró rászoruló, ha nem akar lopni? Kölcsönt kölcsönre halmozva lavírozza végig életét, a bankok és az „ismerősök” sürgetésétől kísérve. Hitelt hitelre vesz fel. Az igények prése alatt nyög. Álmatlan éjszakáin markolássza a semmit.

Aztán majdcsak kigazdálkodja valahogy, okoskodik, hisz a megoldás olyan egyszerűnek, magától érthetődőnek tűnik: bemenni a bankba, és felvenni a pénzt. „Igazam van, Nyuszó-muszó?” – rémlik a tévéből unalomig ismételt jelenet. Az ébredés rettenetes, ha nem fizet: levonják..., elárverezik..., egy-kettőre „rossz adós lesz”. Ilyenkor mindig akad egy „jóbarát”, egy tanácsadó, aki segít. De milyen áron? A bajban lévő át sem gondolja a számok szigorú törvényét. Kamat, uzsora? Belemegy mindenbe. Aztán jön a számonkérés, az „ököl pecsétje”, a kukoricatáblás rettegés. Menekülés, de hova? A kigyúrt, kopasz, jótékony „embertársai” végiggondoltatják vele a választás lehetőségét.

A kör bezárul, az élet örvénye elsodorja. A hiszékenységéért nagy árat fizet. Néhányan, a bátrabbak, vagy akinek már minden mindegy, a hatósághoz fordulnak. De, hogy ezzel nem zárul le az ügy, az biztos.

Kapcsolódó cikkek:

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!