Magyarország

2008.06.03. 06:28

Törvénybe foglalnák a monoki módszert

<p>Törvényesen dönthessen úgy egy önkormányzat, hogy feltételhez köti a segélyezést - ezt szeretné elérni a Megyei Jogú Városok Szövetsége, ezért kezdeményezik a szociális törvény módosítását.</p>

A kezdeményezés előzménye, hogy Monokon az önkormányzat csak akkor nyújt segélyt a rászoruló családoknak, ha gyerekeiket óvodába, iskolába járatják, és szociális támogatást is csak akkor kaphatnak, ha a felajánlott közmunkát elfogadják. A kisebbségi ombudsman vizsgálja, hogy ez a döntés törvényes volt-e - számolt be az RTL Híradó.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon júniustól csak az kap szociális támogatást, aki elfogadja a felajánlott közmunkát. Azt, hogy ez törvényes-e, vizsgálja a kisebbségi ombudsman.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke azt mondta: a szociális törvény módosítását kezdeményezik annak érdekében, hogy ezek az önkormányzati döntések, amennyiben megszületnek, ne legyenek eleve törvénysértőek. A debreceni polgármester úgy fogalmazott: az önkormányzati vezetők többsége szerint jogos elvárás, hogy ha képes rá, akkor a segélyezett is tegyen valamit a közösségért, ahol él.

Botka László, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke szerint egyformán látják a helyzetet, de a megoldási javaslatok között vannak különbségek. Szeged polgármestere úgy gondlja, nem a segélyért munka, hanem a segély helyett munka elvet kellene érvényesíteni.

Az utóbbi hetekben egyre több helyen, például Ivádon és Sárospatakon is úgy döntöttek: közmunkához kötik a segély kifizetését.

  • Monok döntött: segélyt munkáért
  • Monok kitart a döntés mellett
  • Patak is Monok mellé lépett
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!