Magyarország

2008.06.23. 15:53

Érmére vált a kétszázas

<p>A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén úgy döntött, hogy 200 forintos érmét hoz forgalomba, és ezzel párhuzamosan fokozatosan bevonja a papírpénzt - jelentette be Simor András, az MNB elnöke.</p>

Az érméket várhatóan 2009 első félévében hozzák forgalomba, a papír kétszázasok előreláthatólag még ugyanabban az évben végleg eltűnnek.

A cserét a jegybankelnök azzal indokolta, hogy abból jelentős nemzetgazdasági megtakarítás származik. A mára váltópénzzé vált 200 forintosok olyan gyorsan rongálódnak, hogy azokat kétévente cserélni kell.

Emellett a fémpénz sokkal könnyebben használható - tette hozzá. Az MNB-nek az is célja, hogy a magyar készpénz-szerkezetet közelítse az eurózóna gyakorlatához, amelyben nagyobb címletekben is készülnek érmék.

Döntése előtt a jegybank minden érintett szervezettel és érdekképviselettel egyeztetett - mondta Simor András. Az érme terveztetéséről később döntenek.

  • Bálás ruhát szállító teherautó ég az M1- esen
  • Megkezdődött a feketedoboz vizsgálata
  • Vivient magához rántotta a vákuum Fürdőbaleset 2008.06.23
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!