Magyarország

2008.06.17. 07:59

Pátka: a Molotov-koktélos támadás után megvert egy helybelit az egyik gyújtogató

<p>Megvert valakit az egyik gyújtogató Pátkán még június 3-án, a romák házai elleni Molotov-koktélos támadások hajnalán.</p>

A Molotov-koktéloktól senki nem sérült meg, de az egyik megtámadott helybeli és az egyik gyújtogató dulakodni kezdett. A helyi roma férfi könnyebben sérült meg - tájékoztatott keddi közleményében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pátkán június 3-án hajnalban Molotov-koktélokat dobtak romák házaira. Senki nem sérült meg. A támadással három polgárőrt gyanúsítanak. Őket előzetes letartóztatásba helyezték emberölés kísérletének gyanújával, egyikük a rendőrség szerint beismerő vallomást tett. A pátkaiak azóta több fórumot és felvonulást szerveztek a békés együttélés érdekében, egyiken a Magyar Gárda is részt vett. A helyi nem roma lakosok egy része együttműködési kódexet akart aláíratni a romák képviselőivel. Ők ezt megtagadták, mondván, hogy korábban őket támadták meg Molotov-koktélokkal, így csak az önkormányzattal hajlandóak tárgyalni.

A Független Hírügynökség helybeliektől származó információi szerint a pátkai problémát nem a romák, csupán egy-két család okozza. A problémák egy éve kezdődtek, mikor egy roma fiú ittasan elgázolt egy, a most a Molotov-koktélos támadással gyanúsított polgárőrök családjába tartozó lányt. A lány megrokkant, az autós megúszta az esetet. A romákat akkor életveszélyesen megfenyegették. Nemrég az terjedt el a településen, hogy szintén a polgárőrök családjába tartozó mozgássérült embert bántottak a romák. Ezután történt - június 3-án - a Molotov koktélos támadás.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság keddi tájékoztatása szerint a rendőrség minden lehetséges okot vizsgál. A három gyanúsított továbbra is előzetes letartóztatásban van. A rendőrség arról is tájékoztat, hogy a Molotov-koktélos támadás után az egyik gyújtogató és az egyik megtámadott ház lakója összeverekedett. A megtámadott férfi könnyebben megsérült, háziorvosa látta el, kórházba nem kellett szállítani. A gyújtogatás miatt azonban közvetlenül senki nem sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!