Magyarország

2008.06.22. 14:16

Megtalálták a fekete dobozt

<p>Fehérgyarmat - Megtalálták a tegnap lezuhant katonai kiképzőgép adatait rögzítő fekete dobozt, amelyet már vizsgálnak a hatóságok.</p>

 

21:46:

Bûncselekmény miatt nyomozás indult

A kiképzési tervben nem szereplõ manõvereket hajtottak végre a pilóták, ezért büntetõeljárást indít a Fehérgyarmaton pénteken lezuhant vadászgép ügyében a Debreceni Katonai Ügyészség - mondta a Magyar Televízió szombat esti HíradójábanLudmán Zsolt, a szervezet helyettes vezetõje. A repülõgép fekete dobozát is meg kell vizsgálni. A fekete dobozt a katonai ügyészség bûnjelként lefoglalta.

Ludmán Zsolt, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetõje az MTV szombat esti híradójában azt mondta, hogy "halált okozó, légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése" miatt eljárást indítottak. Az eddigi adatok szerint ugyanis a pilóták a kiképzési tervben nem szereplõ manõvereket hajtottak végre.

Forrás: Független Hírügynökség

17:26:

Szemtanúk szerint a pilóta megígérte barátainak, hogy Fehérgyarmatra is elrepül

Szemtanúk szerint a pénteken Fehérgyarmatnál lezuhant katonai gép pilótája megígérte ismerõseinek, hogy gépével a település felett is fog gyakorlatokat végezni. Az L39-es Albatrosz délelõtt zuhant le gyakorlórepülés közben. A pilóták megpróbáltak katapultálni, ám egyikük sem élte túl a balesetet. A lezuhant gép személyzete valószínûleg eltért a repülési tervtõl. A roncsot szombat hajnalra elszállították, a helyszínen katasztrófa-turisták gyûjtögetik a szétszóródott alkatrészeket.

Az L39-es Albatrosz pénteken zuhant le Fehérgyarmatnál. A benne ülõ 45 éves alezredes és a 32 éves fõhadnagy katapultálni próbált, de sikertelenül, mindketten meghaltak. A Független Hírügynökségnek egy szemtanú azt mondta, hogy a gép alacsonyan, körülbelül 100 méter magasan repült el Fehérgyarmat felett, majd visszafordult, és a régi reptér felett orral felfelé hirtelen emelkedni kezdett. A 200-300 méter magasan lévõ repülõ ezután megfordult, orral lefelé zuhanni kezdett, végül becsapódott, és lángolva több száz métert csúszott a régi reptér területén. Szekeres Imre honvédelmi miniszter újságíróknak korábban azt mondta, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a pilóták gyakorlatozás közben valószínûleg eltértek a kiszabott feladattól, és olyan manõvereket hajtottak végre, amelyeket nem terveztek elõre. Eredetileg a kiképzési feladat úgy szólt, hogy a növendék pilóta 200 méter magasan manõver nélkül egy sima repülést hajtson végre.

Szombaton a baleset helyszínén megjelentek a katasztrófa-turisták. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint többen találtak szétszóródott repülõgép-alkatrészeket is. A roncsot egyébként már hajnalra elvitték.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szombaton több szemtanúval is beszélt a baleset helyén. Két férfi - a pilóta ismerõsei - azt mondta, hogy a pilóta a repülés elõtt felhívta õket, hogy jöjjenek ki megnézni a repülését, mert Fehérgyarmatra is elmegy a géppel. Az egyik, elsõként a helyszínre ért tanú szerint a gép meredeken felemelkedett, ekkor nem lehetett már hallani a hangját. A pilóta rá akart fordulni a régi kifutópályára, de több száz métert csúszott a földön. A csúszáskor három részre szakadt, a darabok egymás mellett hevertek.

A baleset körülményeit a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedésbiztonsági Szervezet és a Debreceni Katonai Ügyészség is vizsgálja. Egyelõre azon kívül, hogy megtalálták a gép fekete dobozát, egyik hatóság sem nyilatkozik a vizsgálatokról.

Forrás: Független Hírügynökség

09:05: A Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság is vizsgálja, mi okozta a tragédiát, amelyben a két pilóta életét vesztette. Az már biztos, hogy szabálytalanul manővereztek és ezután csapódott a földbe a cseh gyártmányú Albatros gép Fehérgyarmat közelében.

A szemtanúk szerint egy forduló, vagy egy hurok közben Nábrád irányából érkezett vissza kis magasságban a repülőtér felé, amikor láng csapott ki a hátsó részen, (egyesek szerint csak megpróbáltak plusz erővel elegendő magasságot elérni) és ezt követően csapódtak a földre. Szakértők szerint nem lehet ezen a géptípuson egy időben két embernek katapultálni, egy minimális késleltetés miatt, és úgy mondták, az egyik személy még tudott katapultálni, ám a magasság nem volt elég vagy más hiba miatt ő sem élte túl a zuhanást.

A most megtalált „fekete doboz” abban segítheti a vizsgálatot, hogy kiderüljön milyen manővert hibáztak el a pilóták, hol és hogyan történt a végzetes túlterhelés, ami miatt már nem tudtak kellő magasságba emelkedni.

Előzmény:

Videók:

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!