Magyarország

2008.06.16. 18:31

Megkezdődött a diákmunkaszezon

<p>Tilos az éjszakai munka, az ügyelet és a túlóra, és kötelező a szerződés - mindez a nyári munkát vállaló diákokra vonatkozik. Megkezdődött a nyári szünidő, és ezzel egy időben a diákmunkaszezon.</p>

A szakemberek szerint a legbiztonságosabb, ha iskolaszövetkezeten keresztül vállalnak munkát a fiatalok, mert így akkor is megkapják a fizetésüket, ha a munkaadó nem fizet.

Megkezdődött a nyári szünidő és ezzel egy időben a diákmunkaszezon is.

„Ami nagyon fontos, hogy a munkaszerződésből egy példányhoz ragaszkodjon az illető, a munkakezdés előtt. Illetve vezesse rendesen a jelenléti ívet, hogy utána dokumentálható legyen, hogy hol dolgozott és mennyit és joggal lépjen fel, bármilyen követeléssel, amihez úgy érzi, joga van” – mondta Szűcs Attila, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének titkára.

Egy keszthelyi szupermarketben folyamatosan alkalmaznak diákokat pénztárosnak, árufeltöltőnek. A diákok csak 16 éves kortól és maximum 8 órában dolgozhatnak, de tilos az éjszakai munka, az ügyelet és a túlóra is.

Beatrix már egy hónapja dolgozik a pénztárban. 457 forintos órabérért. Azt mondja jobb itt, mint otthon unatkozni.

„80 ezer forint körül megkapok, azt félreteszem főiskolára” – mondta Koronczi Beatrix.

A diákok kétharmada ma már iskolaszövetkezeteken keresztül vállal munkát. Ők nem a céggel szerződnek, ahol dolgozni fognak, hanem a szövetkezettel, aki ellátja az érdekképviseletüket is. Így például, ha a cég nem fizetné ki a munkát, a diákok akkor is megkapják a fizetésüket.

Forrás: RTL Hírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!