Magyarország

2008.06.27. 14:42

MDF: energiatakarékos égőket mindenhova!

<p>Az MDF arra biztat mindenkit, hogy a hagyományos izzók helyett használjanak energiatakarékosakat. A többi pártot és a kormányt is arra kérik, hogy tegyék ezt meg minél hamarabb az állami és kormányzati épületekben, mert ezzel sok pénzt és energiát spórolhatnak.</p>

Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő pénteken újságírók előtt cserélte ki pártja budai székházának utolsó két hagyományos égőjét energiatakrékosra.

Az ígéretek szerint 2009. január 1-ig eltűntetik a régi izzókat az összes olyan helyiségből, amelyet az MDF használ, és úgynevezett zöld irodák kialakítását is kezdeményezik - ezek egyebek mellett attól zöldek, hogy szelektíven gyűjtik bennük a szemetet, és a lehető legkevesebb papírt használnak a munkatársak.

Az MDF kezdeményezi azt is, hogy legkésőbb 2012-től szűntessék meg itthon a hagyományos izzók gyártását és forgalmazását. Pettkó András szerint az uniós tagállamok többsége támogatja az energiatakarékos égőkre való áttérést, de abban még nem állapodtak meg, mikor és milyen menetrend szerint tegyék ezt meg.

Az MDF Környezetvédelmi Kabinetjének számítása szerint egy 20 W-os energiatakarékos izzó drágább ugyan, de hatszor tovább tart, mint egy hagyományos 100 W-os körte. Ennek alapján a régi izzóval járó költségek 6 évre vetítve meghaladják a 20 ezer forintot, ebben benne van az áram ára, valamint az, hogy több körtét is kell vásárolni. Egy energiatakarékos izzó költsége 6 évre nem éri el az 5500 forintot, és elég belőle egyet megvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!