Magyarország

2008.06.08. 15:02

Hangoskodás, provokáció a megemlékezésen

<p>Nyíregyháza - Nyíregyháza olyan város, ahol egy kilométeres körön belül öt vallási felekezet temploma és imaháza áll egymással békességben, vasárnap délben egymástól 100 méterre rendeztek egy időben megemlékezést, és ellendemonstrációt, ami magában rejtette a feszültséget és a békétlenséget. <dia width="900" height="700" alt="Hangoskodás, provokáció a megemlékezésen 2008.06.08."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hangoskod_s__provok_ci__a_megeml_kez_sen_20/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hangoskodás, provokáció a megemlékezésen 2008.06.08." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Hangoskodás, provokáció a megemlékezésen II. 2008.06.08."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hangoskod_s__provok_ci__a_megeml_kez_sen_II/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hangoskodás, provokáció a megemlékezésen II. 2008.06.08." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Hangoskodás, provokáció a megemlékezésen III. 2008.06.08."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hangoskod_s__provok_ci__a_megeml_kez_sen_II_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hangoskodás, provokáció a megemlékezésen III. 2008.06.08." /></a></dia>&#160;&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-20080608036_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-20080608037_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-20080608038_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/trianon-jobbik-nyiregyhaza.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/trianon-antigarda-nyiregyhaza.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

14:50:  Az incidens

Pongó Ernő szerint az őrsereg négy tagja szidalmazta, amit ő viszonzott, majd meg akarták ütni, de elhajolt, így a kezében lévő kameráját találták el, amit elejtett és összetört az aszfalton.

Erről a gárda-ellenes demonstrációt szervező a Vitéz Klub közhasznú egyesület vezetőjét Komjáthy Attilát kérdeztük, aki elmondta: saját rendezvényünket sikeresnek érezzük, ott annak akartunk hangot adni, hogy amit a Magyar Gárda megoldási tervei képviselnek, nem jelentenek megoldást. Jelképrendszerük, köszöntési stílusuk a fasizmus felé vezethetnek.

- Problémákat nem lehet újabb problémákkal megoldani. Egyesületünk 2002-ben alakult, és a tagságon túl pártoló tagjaink vannak. A mi rendezvényünk 11 óra 15 perc körül ért véget, akkor még zajlott a Hősök terén a másik rendezvény, így ami a mi rendezvényünk vége után történt, ahhoz nekünk nincs közünk.

A tiltakozók "Trianon nekünk is fájó, de ne a gárda képviselje", "Nem kérünk a gárdisták védelméből", "Nem félünk" és "Elég a fasizmusból" feliratú táblákat emeltek a magasba.

A helyszínen biztosítást végző rendőrök vezetője érdeklődésre elmondta: a rendőrség mindkét tábor szervezőinek felajánlotta, hogy időpontban térjenek ki egymás elől, de erre nem voltak hajlandók, így el kell tűrniük, ha netán zavarnák egymást.

14:35: Nyomozás lesz

Vasárnap a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt előre bejelentett megemlékezést tartott Nyíregyháza belvárosában. A rendezvénnyel párhuzamosan egy magánszemély a Magyar Gárda elleni demonstrációt jelentett be.

Mindkét megmozdulás rendjéért alapvetően a rendezők felelősek, mindamellett a Nyíregyházi Rendőrkapitányság is biztosította a demonstrációkat.

A rendezvény során a többszáz fős tömegből valaki összetörte egy roma érdekképviseleti szerv vezetőjének videokameráját, mellyel felvételeket készített. A közelben lévő rendőrök megakadályozták, hogy verekedés, vagy további atrocitás alakuljon ki.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes
ellen. A nyomozás során vizsgálják a helyszínen készült videofelvételeket, köztük az összetört kameráét is.

13:25: A Hősök terén a Trianoni békeszerződésről tartottak megemlékezést és koszorúzást a Magyar Gárda, a Nemzeti Őrsereg és a Jobbik Magyarországért tagjai, valamint közel 200 érdeklődő. Tőlük hallótávolságban Magyar Gárda ellenes demonstrációt tartott két korábban nem ismert szervezet.

A rendőrség példás biztonsági intézkedésként a felvonulást és az elvonulást úgy engedélyezte, hogy abból ne legyen gond. A megemlékezés közben többen próbáltak az ellendemonstrálók közül bejutni a Hősök terére, de ebben az Őrsereg felsorakozott sorfala megakadályozta őket.

 

A Magyar Gárda ellen demonstráló szervezetek

A Vitéz Klub 1994-ben alakult egy abban az évben leszerelt katona, Kun László vezetésével. Mára már mintegy 700 tagúra bővült a szervezet, melyben más fegyveres dolgozók is képviseltetik magukat. Az eleinte karitatív, önsegélyező csoportként induló klub mostanában szeretne a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szövetségébe beilleszkedni, s egyfajta érdekképviseleti csoporttá fejlődni. Politikai céljuk nincs.

Zsutindo Drom Roma Alapítványról az internet legnépszerűbb böngészőjében nem találtunk adatot.

 

Később egy kisebb csapat hangoskodva kérte számon, hogy állításuk szerint összetörték a kamerájukat, miközben megpróbálták rögzíteni a Hősök terén zajló eseményt. Ebből további hangoskodást támadt, valamint a Hősök teréről indultak néhányan tiltakozni az Alapítók szobrához, mert az ott táncolók zenéje megzavarta a megemlékezést.

Ezt követően több felszólalás után méltósággal helyezhették el koszorúikat a megemlékező szervezetek.

A rendezvény végén a hangoskodó kisebb csoport még összeszólalkozott a hazaindulók egy részével, rágalmak és becsületsértések közepette egy papba is belekötöttek.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!