Magyarország

2008.06.20. 11:47

Gyakori kérdések a Bodies kiállításról

<p>Gyakori kérdések és válaszok gyűjteménye a Bodies kiállításról.</p>

K: Mely egészségügyi kérdésekre összpontosít a kiállítás?
F: A BODIES… A KIÁLLÍTÁS megismerteti a látogatókat a saját testükkel és hasznos információkkal szolgál arról, hogyan őrizhetik meg az egészségüket és hogyan élhetnek egészségesebben. Egy eddig soha nem látott módszerrel – az egészségügyi problémák, például az elhízás, az emlőrák, a vastagbélrák, a májzsugorodás, a méhen kívüli terhesség, a csontritkulás, az ízületi gyulladás vagy a csonttörés láthatóvá tételével – kínál lehetőséget arra, hogy a látogatók megnézzék és megismerjék azokat a betegségeket vagy egészségügyi problémákat, melyekben esetleg családtagjaik, barátaik, ismerőseik szenvednek. Nagy hangsúlyt kapnak azok a károsodások is, melyeket a dohányzás vagy az egészségtelen étrend okozhat.

K: A test melyik részét a legnehezebb tartósítani?
F: Felépítése miatt az agyat a legnehezebb konzerválni, mivel fő alkotóelemei a lipidek (zsírok) és a víz. Ha a polimeres tartósítást nem kellő körültekintéssel végezzük, a vízveszteség miatt az agy jelentős mértékben összezsugorodhat. Ennek elkerülése érdekében az agyból hideg acetonnal vonjuk ki a vizet, mert a preparátum így jobban megőrzi eredeti méretét és alakját.

K: Milyen a tapintása a polimeres módszerrel tartósított preparátumoknak
F: A preparátumok száraz tapintásúak és a tartósítás során felhasznált vegyszerektől függően merevek vagy rugalmasak. Bár a látogatók egészen közel hajolhatnak a preparátumokhoz, megérinteniük nem szabad őket.

K: Miért nem gondosan rekonstruált, mesterséges modelleket használnak az emberi preparátumok helyett?
F: Ahogy Dr. Ray Glover, a BODIES… A Kiállítás orvos-igazgatója fogalmazott: „Amit látunk, azt könnyebben megértjük, a megértés révén pedig lehetővé válik a lehető leggyakorlatiasabb anatómiai oktatás. A test pedig nem hazudik.” Ezért az olyan modellekkel szemben, melyek egy művész szemén keresztül, idealizált formában ábrázolják a testet és annak egyes részeit, az itt látható preparátumok a maga fizikai valójában mutatják meg a látogatóknak, hogy milyen a saját testük. Az idealizált modelleket hosszú évek óta használják az anatómia oktatásában, ám ezek nem teszik lehetővé az egyéni anatómiai eltérések bemutatását, márpedig nagyon lényeges, hogy lássuk: az emberi testek nem teljesen egyformák.

Az orvostanhallgatóknak és a laikus látogatóknak is csak kevés idejük van az anatómia alapos tanulmányozására, ezért különösen fontos, hogy ezek az egyedi preparátumok minden korábbi szemléltető eszköznél hatékonyabban mutatják be nekik az emberi test anatómiáját, ugyanakkor érzékeltetik azt is, hogy minden ember teste más és más.

K: Mennyi időre sikerült tartósítani az itt bemutatott testrészeket?
F: Az 1970-es években készült első preparátumokat ma is használják a világ különböző orvosi egyetemein. Korlátlan ideig elállnak, olyanok, mintha eleve a lehető legtartósabb anyagból készültek volna.

K: Mennyi idő alatt készültek el az egyes preparátumok?
F: Ez preparátumonként változó. Egy apróbb szerv tartósítása körülbelül egy hét alatt elvégezhető, egy egész testé pedig akár egy évig is eltarthat.

K: Megtudjuk-e, hogy kinek a testét, szerveit látjuk a tárlókban, és azt, hogy hogyan haltak meg?
F: Ezek a személyek természetes halállal haltak meg. A kiállítás egyes preparátumai esetében sikerült megállapítani azt is, hogy milyen egészségügyi problémái voltak a testek, testrészek gazdáinak, és ahol szükséges, erre fel is hívjuk a látogatók figyelmét. Látható például egy emfizémás (tüdőtágulásos) tüdő, így aki megnézi ezt a preparátumot, az jobban megértheti ezt a betegséget.

Ugyanakkor a törvények nem teszik lehetővé, hogy a preparátumok gazdáival kapcsolatos személyes adatokat és/vagy a haláluk okát közöljük.

K: Honnan származnak a preparátumok?
F: Minden testet a Kínai Köztársaságban működő Daliani Orvosi Egyetem plasztinációs laboratóriumától kaptunk. Ázsiában dolgozik a világ legtöbb és legképzettebb boncoló anatómusa, akik kiválóan értenek ahhoz, hogy a testet oktatási és tudományos célra előkészítsék. A Kína, az Egyesült Államok és más országok orvosi egyetemein jelenleg használt emberi preparátumokat a gazdájuk még életében ajánlotta fel tudományos célra, vagy ismeretlen személyazonosságú elhunytaktól származnak.

K: Hány éves kortól ajánlják a kiállítás megtekintését?
F: Az emberi testfelépítés alapjainak megtanítása minden gyermek oktatásának fontos része. Azt javasoljuk, hogy a gyermekek tanári, szülői vagy más felnőtt kísérettel látogassák a kiállítást. Az a tapasztalatunk, hogy a kiállítás igen tanulságos családi élményt nyújt, felnyitja a gyermekek szemét, és úgy mutatja be nekik az emberi test apró titkait, ahogyan egyetlen ismeretterjesztő könyv sem tudná, továbbá felhívja a figyelmüket az helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód fontosságára, például a dohányzás és az alkohol káros hatásaira.
K: Ki rendezte a BODIES… A KIÁLLÍTÁS tárlatot?
F: A BODIES… A KIÁLLÍTÁS tárlat szervezője az atlantai központú Premier Exhibitions Inc., mely nem áll kapcsolatban egyetlen más, az emberi anatómiát bemutató kiállítás szervezőivel sem, például Gunther von Hagensszel, Gerhard Pernerrel vagy a Genlife Biomedical céggel. A BODIES… A KIÁLLÍTÁS nem tévesztendő össze a Body Worlds, a Body Exploration, a The Universe Within, a Bodies Revealed vagy más, az emberi anatómiával foglalkozó kiállítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!