Magyarország

2008.06.20. 22:17

Bizonyíték a dán karikaturista ellen tervezett merénylet ügyében

<p>Dánia - A dán titkosszolgálat pénteken bizonyítékokat mutatott be a Legfelsőbb Bíróság előtt arra vonatkozólag, hogy valóban merényletet tervezett két tunéziai férfi egy dán karikaturista ellen.</p>

A 73 éves művész, Kurt Westergaard egyike volt annak a 12-nek, akiknek Mohamed prófétát ábrázoló rajzai megjelentek egy dán napilapban még 2005-ben. A két férfit még február 12-én vették őrizetbe, és azóta fogva tartják őket - vádemelés nélkül.

A dán titkosszolgálat ezidáig visszautasította, hogy bizonyítékokat tárjon föl az ügyben arra hivatkozva, hogy meg kell védenie módszereit és forrásait. A dán Legfelső Bíróság a szokásos öt főről a pénteki tárgyalásra kilencfősre bővült, hogy eldöntse: továbbra is fogva tartható-e a 26 és 36 éves, Dániában élő tunéziai férfi. Döntés július másodikán várható.

Az ügyész pénteken elmondta, hogy a fiatalabb őrizetes lakásán tartott titkos házkutatás során még októberben fegyvereket találtak, valamint egy olyan arab nyelvű jegyzetet, amelyből az derült ki: megfigyelés alatt tartották Westergaard otthonát. A feljegyzésen, amelyet egy 2005-ös naptárhoz erősítettek, ez olvasható: "Tudnunk kell, mit csinál. Figyelni kell a szomszédait és az ismerőseit is."

Az is kiderült pénteken, hogy a rendőrség figyelte a 26 éves gyanúsított internet-használatát a letartóztatása előtti hónapokban. A világhálón robbananyagok, fegyverek és hamis útlevelek után kutatott.

Arról, hogy pontosan mit tervezett a két tunéziai a dán művész ellen, bővebbet egyelőre nem közöltek a dán hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!