Magyarország

2008.06.10. 14:26

Az idei írásbeli érettségi rendben lezajlott

<p>A magyar írásbeli érettségihez jogszerű és ésszerű időn belül, illetve túl sem érkezett semmilyen kifogás - reagál közleményében az Oktatási Hivatal a Magyar Nemzet keddi cikkére.</p>

A lapnak egy oktatási szakértő azt mondta: rossz a szövegértési feladathoz mellékelt javítókulcs, a tizenhét feladatból kilenc esetben rossz, hat esetben pedig vitatható megoldást ad.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint újra kellene íratni a vizsgát, mert így az egyetemi felvételi során hátrányba kerülhetnek az idén érettségizők, vagy az oktatási tárcának új javítókulcsot kellene készíttetnie. A javítási-értékelési útmutatót az Oktatási Hivatal módosíthatja.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a javítókulcs véglegesítését az érettségi vizsga napján gyakorlott pedagógusokból álló szakmai bizottság végezte. A hivatalhoz 44 kérdés érkezett, ezek szinte mindegyike a javítókulcsban szereplő szavak értelmezéséről szólt. A kérdésekre minden esetben részletes írásos választ kaptak az érdeklődők - áll a közleményben.

A magyar írásbeli érettségihez jogszerű és ésszerű időn belül, illetve túl sem érkezett semmilyen kifogás, a Magyar Nemzet cikkében megszólalóktól sem - közölte az Oktatási Hivatal. A hivatal érthetetlennek tartja, hogy egy hónappal az írásbeli érettségi után ilyen, az érettségizők és a felsőoktatásba készülők nyugalmát megzavaró vádaskodások jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!