Magyarország

2008.06.06. 06:51

Az APEH hajtja be a diákhitel-tartozásokat

<p>Kétmilliárd forintot követel az APEH volt egyetemistáktól, négyezren ugyanis nem törlesztik a diákhitelt.</p>

Hat elmaradt törlesztőrészlet után a Diákhitel Központ felmondja a szerződést, ekkor jön az adóhatóság, amelyik akár az adós fizetésének harmadát is letilthatja. A legjellemzőbb probléma az, hogy az ügyfelek nem jelentik be a lakcímváltozást, és így nem kapják meg a felszólítást.

Minden hónap 5-éig be kell hogy érkezzen a törlesztőrészlet a Diákhitel Központhoz, különben kamatot számítanak fel. Végső esetben pedig fel is mondhatják a szerződést. Így járt a Diákhitel Központ négyezer ügyfele. A hitelt nyújtó központ szerint azért, mert sokan nem tudják, mikor kell kezdeniük a törlesztést.

"Nagyon sokan más városban dolgoznak, mint ahol tanultak, akkor nem érnek célba a mi felszólításaink, és bizony nagyon könnyen oda juthat a hallgató, hogy a tartósan nem fizetők közé kerül" – mondta Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.

A Diákhitel Központ hat hónapig felszólításokat küld az általa ismert címre, és csak utána mondja fel a szerződést. Ha az adós akkor sem fizet, akkor lép közbe az APEH. Az adóhatóság összesen már kétmilliárd forintot követel a diákoktól.

"Nagyon nehéz a diákok esetében, hiszen pályakezdőként alig van jövedelmük, illetve nem rendelkeznek jelentős összegű vagyontárgyakkal, valóban nagyon nehéz behajtanunk, de azért előbb-utóbb sikerül" – mondta Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője.

Az adóhatóság először a bankszámláról próbál pénzt leemelni. Ha ez nem sikerül, akkor a havi fizetésből igyekeznek lecsípni valamennyit, legfeljebb 33 százalékot. Ha ez sem vezet eredményre, akkor az APEH lefoglalja az adós ingó vagy ingatlan tulajdonait, és abból fedezi a tartozást.

A vizsgaidőszak kezdetével idén minden indexbe kerül egy szórólap, amelyen arra emlékezteti a Diákhitel Központ a végzős hallgatókat, akik hitelt vettek fel, a diplomaosztás után négy hónappal el kell kezdeniük törleszteni.

Forrás: RTL Hírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!