Magyarország

2008.06.02. 23:06

A budapesti a legidősebb vadszamár a világon

<p>34 éves lett Mami, a fővárosi állatkert vadszamara. Valószínűleg ő a legidősebb példány fajtársai közül.</p>

Az adatok szerint az állatkerti vadszamarak közül egy Ohio-ban élő csődör a második legidősebb, 30 éves. A szabadban pedig általában rövidebb ideig élnek az állatok.

1974-ben született és hétfőn lett 34 éves Mami, a Fővárosi Állat- és Növénykert vadszamara. A patás egy belga állatparkban született, akkor még Pici néven törzskönyvezték. Mivel azonban az évek múlásával több csikónak is életet adott, az állatkert dolgozói egyre inkább Maminak kezdték becézni.

Mami valószínűleg jelenleg a legidősebb vadszamár a világon. A világ jelentősebb állatkertjei által használt nemzetközi rendszer adatai szerint csaknem 300 vadszamarat tartanak állatkertekben.

Az adatbázis szerint közülük - 1974-es születésével - Mami a legidősebb. A második helyezett az Ohio-beli Cumberland állatparkjában élő Reveille nevű onager csődör, aki 1979-ben született.

A szabadban élő fajtársaik pedig rendszerint nem élik meg ezt a kort.

Az adatok szerint a faj valaha is élt legidősebb képviselője 38 esztendős kort élt meg - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!