Magyarország

2008.05.24. 18:13

Üstö(kö)s fut végig a Tisza mentén

<p>Tivadar, Tarpa - Hídvégi Üstös Pált csak a Tisza nagyköveteként emlegetik a folyó mentén élők. Hogy miért? 2006-ban teljes hosszában átúszta, most 2008-ban pedig teljes hosszában végigfut a szőke folyó mentén. Hogy miért? Tudja meg a SZON-tól! <dia width="900" height="700" alt="Üstö(kö)s fut végig a Tisza mentén 2008.05.24."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_st__k__s_fut_v_gig_a_Tisza_ment_n_2008_05_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Üstö(kö)s fut végig a Tisza mentén 2008.05.24." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tisza-futas-tivadar-tarpa-hidvegi-ustos-pal.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Hídvégi-Üstös Pál 2006 őszén azzal a céllal úszta végig - a világon elsőként - a Tiszát, hogy felhívja a figyelmet arra: a ciánszennyezés után a Tisza újra élő folyó. Bustynától Titelig, 852 kilométeren keresztül úgy megismerte a folyót és a mellette élő embereket, mint talán senki. Már ekkor biztos volt benne, hogy vissza fog térni a folyóhoz... És visszatért!

Szombaton délután tömeg gyülekezett Tivadarban a hídfőnél: kicsik és nagyok, tarpaiak és tivadariak, és mindenki aki vállalta: nyolc kilométeren át kíséri - futva, biciklivel, görkorcsolyával - Hídvégi-Üstös Pált, a világszerte ismert sportolót. Még Kelemen Béla, Tarpa polgármestere is felvette a futócipőt!

A táv egy részét a töltésen, másik részét közúton tették meg a Tiszáért küzdő sportolóval a vállalkozó szelleműek.

Tarpára érve a központban megpihentek egy kis hazai (tarpai) sonkára, kolbászra, a bátrabbak pálinkára. Hídvégi-Üstös Pál az oklevelek és ajándékpólók átadása közben elismerően nyilatkozott a Tisza mentén élők kitartásáról:

- 12 km/h-s sebességgel futottuk végig a nyolc kilométert, majdnem maratoni tempó - kezdte Hídvégi-Üstös Pál. - A célunk a legfontosabb. Az, hogy eljuttassuk az üzenetet mindenkinek, és közösen küzdjünk az élőTiszáért! Élnie, fejlődnie kell a Tisza mentének, és ezért közösen össze kell fognunk! Nemcsak a gazdasági fejlődés az érdek, hanem a környezetvédelem - küzdjünk ezért együtt.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZE MEG A VIDEÓT:

- A mai napon nem a tempó, hanem az együttlét volt fontos - mondta Kelemen Béla, Tarpa polgármestere. - Pál nem csak nagyszerű sportteljesítményt nyújt, hanem célja az, hogy felhívja a figyelmet a vidék fontosságára, érzékenységére és emellett talán legszebb folyónk, a Tisza minőségének megóvására.Örülök, hogy Pali megállt Tivadaron, és bejött hozzánk Tarpára.

- Többéves a kapcsolatunk Pali barátunkkal, nem először vállal értünk, a Tisza mentén élőkért különleges sportteljesítményt - így Jüttner Csaba, Vásárosnamény polgármestere. - A Tisza azon értékére próbálja felhívni a figyelmet, melyről mi mindig is meg voltunk győződve, de időnként azt tapasztaljuk, hogy az emberi felelőtlénség miatt a Tiszát bántják. A Tiszáért felemelni a szavunkat érdemes - ez ma is bebizonyosodott.

Az Együtt az Élő Tiszáért! futásHídvégi-Üstös Pál 3 éves környezetvédelmi programjának része, Pálra jövő ősztől egy emberfeletti mentális és fizikai kihívás vár: egy ősi karavánutat követve, a világon elsőként futja keresztül a Grand Szaharát – 10.000 kilométeren át – az Atlanti Óceántól a Vörös tengerig. 

A Szahara expedíció üzenete: futás a sivatagban az elsivatagosodás ellen.

Kapcsolódó cikkek:

  • A kaland elszánt akadémikusa
    Nyughatatlan alkat Hídvégi-Üstös Pál. Hosszútávra tervez időben és távolságban egyaránt. Méretes az eddigi teljesítményeinek lajstroma, és a leendő próbatételeknek is tekintélyes a sora.

  • Az első közös Tisza-futás Tivadartól Tarpáig
    A Tiszát már hosszában megúszó Hidvégi-Üstös Pál, május 19-én elindult a Fekete-Tisza forrástól, hogy több, mint 1050 kilométert futva tegyen meg egészen a folyó torkolatáig. A futás célja segíteni a Tisza mentiek összefogását!

  • Hosszában ússza át a Tiszát
    Hídvégi-Üstös Pál extrém sportolónak, túlélési specialistának vallja magát. Az ökölvívás, a cselgáncs, a kick-box, a kyokushin karate, az ejtőernyőzés, a maratonifutás és a teljesítménytúrázás után most éppen azt tűzte ki célul, hogy átússza a Tiszát – hosszában.

     

 

- Vékony Katalin -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!